Herbata czarna
Herbaty owocowe,  Rodzaje herbat

Herbata rozpuszczalna granulowana — jak powstaje, jak pić?

Herbata w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Nie  wszyscy jednak wiedzą, jak różnorodny wybór herbat dostępny jest na rynku. Pomijając klasyczne, wszechobecne czarne herbaty w torebkach, owocowe specyfiki i ziołowe napary,  są również herbaty w granulkach, które rozpuszczają się po zetknięciu z wrzątkiem. Małe granulki nie pozostawiają w wodzie żadnego śladu, a dzięki temu herbatę rozpuszczalną możemy przygotować szybko i wygodnie.  Pijąc ją, nie potrzebujemy żadnych sitek, zaparzaczy, nie zmagamy się również  z odsączaniem napoju z fusów. 

Herbata czarna granulowana

Herbata rozpuszczalna granulowana nawiązuje do smaków dzieciństwa niejednego z nas. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów smakowych i zapachowych. Dzięki niej możemy stworzyć aromatyczny napar charakteryzujący się owocowym smakiem. Nie wszyscy jednak przepadają za charakterystycznym słodkim smakiem granulowanej herbaty, mimo że może być podawana nie tylko jako rozgrzewający napój, ale także w wersji orzeźwiającej, np. z kostkami lodu.

Herbata, w tym ta granulowana to źródło flawonoidów, które powstrzymują wolne rodniki i opóźniają proces starzenia. Zawartość katechin i flawonoidów przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadania na choroby krążeniowe, zawały serca, miażdżyce.

Herbata granulowana — jak powstaje?

Herbata hodowana jest  na plantacjach, regularnie przycinane są jej krzewy w celu łatwego dostępu do delikatnych listków w czasie zbiorów. Rosną one na kwaśnej glebie, w ciepłym i wilgotnym klimacie. Liście herbaty zbiera się przez cały rok, a dokładnie co około 10 dni. Po zakończeniu samych zbiorów rozkłada się je na stołach z siatki i pozostawia do wysuszenia. W tym czasie tracą one większość wody.

Czarna herbata z miętą

Herbata granulowana wytwarzana jest z zerwanych, rozdrobnionych i zwiniętych listków. Zgniecione liście herbaty fermentują, przez co zmieniają kolor z zielonego na czerwono-pomarańczowy. Następnie jest ona podgrzewana, w celu zatrzymania wszystkich procesów chemicznych. Kolejnym etapem dopiero jest utrwalanie smaku, koloru oraz zapachu.

W czasie produkcji liście herbaty przechodzą selekcję — są one przesiewane. Herbata liściasta jest przesiewana na sitach, po czym liście zostają, a susz całkowicie odpada. Z tego pyłu, który zostaje po ostatnim przesiewie, produkuje się herbatę granulowaną, inaczej nazywaną ekspresową.

Herbata granulowana — jak ją pić?

Granulowana rozpuszczalna herbata to napój, który zaparza się w mgnieniu oka. Dzieje się tak poprzez zetknięcie  granulek z gorącą wodą. Nie zostawiają one żadnych śladów, dlatego nie musimy pamiętać o wyjmowaniu  liści herbaty czy saszetek. Można ją pić z dodatkiem mleka.

Na bazie herbaty granulowanej, możemy przygotować także herbatę mrożoną, idealną na upalne dni. Jest ona alternatywą mrożonej kawy. Daje ona nie tylko orzeźwienie, ale również gasi pragnienie. Jeśli ktoś nie przepada za mlekiem, herbatę rozpuszczalną można zaparzyć również z plasterkiem cytryny. 

Różnice między herbacianym naparem a herbatą granulowaną rozpuszczalną

Wiele osób myli prawdziwą czarną herbatę z napojem herbacianym. Może się wydawać, że jest to jeden produkt pod dwoma nazwami, jednak tak nie jest. Napój herbaciany i jego skład nie jest zadowalający.  Dlaczego? W sumie dlatego, że znajduje się w nim głównie cukier a w niektórych dodatkowo jeszcze tłuszcz.

Nie z byle powodu w sklepach kupimy herbatę rozpuszczalną za grosze. Przede wszystkim dlatego, że nie zawiera ona prawdziwej herbaty, a ewentualnie ekstrakt z niej i wytwarzana jest z pyłu pozostałego po przesiewach herbat liściastych. Co więcej, herbaty granulowane nie wszystkim smakują, gdyż mają swój aromatyczny smak.

Herbata granulowana, a zdrowie

Przykładowo zawartość jednej z popularnych niegdyś marek napojów herbacianych wygląda następująco:

  • cukier,
  • glukoza,
  • cukier trzcinowy,
  • kwas cytrynowy,
  • sok cytrynowy (odtworzony z suszonego soku cytrynowego),
  • ekstrat herbaty czarnej,
  • barwnik E 150d,
  • aromat,
  • witamina C.

Kobieta pijąca herbatę

Niestety oprócz witaminy C, napój herbaciany nie ma w składzie żadnego innego zdrowego składnika. Co więcej, nie ma nawet herbaty, tylko sam ekstrakt z niej. Właśnie z tego powodu nazywany jest napojem herbacianym, a nie prawdziwą herbatą. Ponadto w takiej „herbacie” jest prawie 400 kcal na 100 gramów, co pokazuje jak bardzo jest naszpikowana kalorycznymi i toksycznymi składnikami. 

Należy pamiętać, że taki rodzaj herbaty ma w swoim składzie dużą ilość cukru i poza śladową ilością witaminy C nie posiada żadnych innych wartościowych składników. Dlatego właśnie jest to produkt gorszej jakości, z gorszym składem niż napar z prawdziwej herbaty.

Możliwość komentowania Herbata rozpuszczalna granulowana — jak powstaje, jak pić? została wyłączona