turecki szerbet
Porady,  Rodzaje herbat

Tradycyjny turecki szerbet – jak pić? jak przyrządzać?

Znudziły Ci się tradycyjne lemoniady, a może chcesz zaskoczyć swoich gości czymś zupełnie nowym? Turecki szerbet to napój, którego koniecznie musisz spróbować! Pomimo swojej słodyczy idealnie sprawdzi się w upalne dni i uświetni niejedno przyjęcie. 

Czym jest szerbet?

Szerbet to tradycyjny turecki napój o słodkim, korzenno-kwiatowym smaku, który zawsze podawany jest na zimno. Przygotować go można na bazie wody lub herbaty np. z hibiskusa, obowiązkowo z dodatkiem soku owocowego, przypraw i kwiatów. Szerbet powinien być słodki, dlatego czasem sam syrop z owoców może nie wystarczyć i wtedy koniecznie trzeba dodać jeszcze cukier np. brązowy. 

Obecnie istnieje wiele wersji tradycyjnego przepisu, więc napój można przygotować według własnych upodobań – oczywiście w granicach rozsądku, aby szerbet pozostał szerbetem. 

Historia napoju 

Słowo szerbet pochodzi z Turcji, gdzie pijano napój na bazie owoców lub soków owocowych, wody, cukru i ziół. Sam napój zaś pochodzi z Iranu, gdzie nazywano go szarbat – również tam bazował na soku z owoców, wodzie i cukrze. 

Pomimo irańskiego pochodzenia, szerbet pito głównie w Imperium Osmańskim, czyli dzisiejszej Turcji i do dziś jest tam bardzo popularny. Mówi się, że Sulejman Wielki, jeden z najważniejszych przywódców owego imperium, był wielkim zwolennikiem tego napoju. W zasadzie mógł sobie pozwolić na codzienne spożywanie cudownego płynu, ponieważ wokół jego pałacu rosły wszystkie rośliny potrzebne do jego przyrządzenia. 

Warto wspomnieć, że szerbetowi przypisano wówczas znaczenie symboliczne. Jeśli Sulejman Wielki chciał skazać swego poddanego na wyrok śmierci, straceńcowi podawano czerwony szerbet; jeśli zaś sułtan był z niego zadowolony, dostawał szerbet biały. Podobno też napojem częstowano poddanych, aby oznajmić, iż sułtanka oczekuje potomstwa. 

Napój ceniony był nie tylko ze względu na smak, ale także na swą magię. Wierzono, że szerbet ma uzdrawiające właściwości, co nie powinno dziwić, gdyż do wody dodawano spore ilości naturalnych i drogocennych składników, np. zioła czy kwiaty. 

dzbanek z szerbetem

Jak przygotować turecki szerbet

Szerbet jest słodki, orzeźwia i ma piękny kolor. Wizualnie może przypominać herbatę z sokiem lub kompot, ale to tylko pozory. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjny turecki szerbet. 

Składniki:

  • 1,5 litra zimnej wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z jednej cytryny 
  • 30 ml syropu z owoców dzikiej róży
  • 10 ml wody różanej 
  • rozgniecione liście świeżej mięty 
  • lód 

Przygotowanie

Do dzbanka wlej wodę, syrop z dzikiej róży, sok z cytryny, szklankę cukru oraz wodę różaną. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż cukier się rozpuści, po czym dodaj liście mięty oraz lód. Pamiętaj, aby przed podaniem napój dobrze schłodzić w lodówce.

Opcjonalnie możesz dodać hibiskus i płatki różane, a także imbir, goździki, kardamon i tamaryndowiec, jednak wtedy przygotowanie powinno przebiegać inaczej. Aby wydobyć smak i aromat przypraw oraz kwiatów, należy najpierw przygotować z nich napar. Wodę wlej do garnka, a gdy się zagotuje wrzuć przyprawy – gotuj przez 10 minut. Dodaj płatki róż oraz płatki hibiskusa i odstaw do zaparzenia na kolejne 10 minut. Gdy wywar wystygnie, przelej go do dzbanka, wlej syrop oraz pozostałe składniki z przepisu podstawowego, wymieszaj i schłodź. 

Całość przecedzamy i podajemy z dodatkiem świeżej mięty, płatkami kwiatów oraz kostkami lodu. 

szerbet na tle drzew

Pamiętaj – szerbet a nie sorbet!

Choć nazwy brzmią podobnie, nie należy mylić tureckiego napoju z lodową przekąską. Sorbet jest mrożonym musem z owoców, który traktowany jest jako deser i możemy spotkać się z nim w lodziarniach. Szerbet to słodki, orzeźwiający napój, którego bazą jest woda z dodatkiem cukru, soków i ziół. 

Jeżeli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie skorzystaj z przepisu i przekonaj się, jak smakuje szerbet!

Możliwość komentowania Tradycyjny turecki szerbet – jak pić? jak przyrządzać? została wyłączona