Rodzaje herbat
Herbata jest zaliczana do najbardziej znanych rodzajów naparu, wykonywanych z liści drzewa herbacianego. Cieszy się uznaniem w każdym regionie świata, szczególnie przez wspaniały aromat i niezastąpiony smak. Zawiera substancje pobudzające, dlatego często wybiera się ją zamiast kawy. Herbata zawiera też wiele minerałów i witamin, które są potrzebne naszemu organizmowi. Dzięki rozbudowanej technologii możemy delektować się nie tylko gorącym napojem, ale również herbatą mrożoną. Jeśli chodzi o rodzaje herbaty jest ich niezliczona ilość. Różni ich kolor, smak, jak również właściwości. Najpopularniejsze z rodzajów herbaty to:
- Herbata czarna – bez wątpienia znana praktycznie każdemu. Jest najczęściej pitą w każdym regionie świata. Powstaje podczas fermentacji liści z drzewa herbacianego. Czarna herbata charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi oraz spowalniającymi proces starzenia. Dodatkowo napar z czarnej herbaty zapobiega także niektórym chorobom serca.
- Herbata biała – to specjalny rodzaj herbaty, pozyskiwany z młodych liści krzewu herbacianego. Wymaga także specjalnego przygotowania. Biała herbata wyróżnia się również wśród herbat lepszymi właściwościami. Już jedna filiżanka białej herbaty dziennie może być dobrą profilaktyką przed wieloma chorobami.
- Herbata zielona – bardzo znana i ceniona na świecie. Ten gatunek herbaty szczególnie sprawdzi się w walce z nadwagą, gdyż dobrze wspomaga metabolizm oraz kompleksowo oczyszcza ciało z toksyn. Zielona herbata jest także bogata w wiele cennych witamin i minerałów oraz posiada niebywały smak i aromat.
- Herbata czerwona – zwana także jako herbata Pu-erh, herbata Oolong czy Puszong. Liście herbaty czerwonej są szczególnie pomocne przy odchudzaniu, gdyż wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, a to sprzyja procesowi trawienia. Czerwona herbata świetnie nas pobudza i pomaga w walce z infekcjami.
- Herbata ziołowa – do jej przygotowania używamy suszu z różnego rodzaju ziół. W zależności jakie wykorzystamy, takie właściwości będzie miał napar. Najpopularniejsze zioła używane do przygotowania herbaty to: rumianek, melisa czy mięta.
- Herbata owocowa – jeśli chodzi o tę herbatę, mamy wybór różnego smaku. Najczęściej spotykane są herbaty truskawkowe czy malinowe, ale istnieje mnóstwo owocowych herbat w połączeniu z domowymi owocami, jak i egzotycznymi smakami.
Wybierając napój z liści herbacianych nie kierujmy się tylko aspektem wyglądu, jak kolor czy zapachu. Warto sprawdzić właściwości i zastosowanie rodzaju herbaty, dzięki temu możemy znacznie poprawić nasze zdrowie i samopoczucie jak i wygląd skóry. Szczegółowe opisy i sposób wykorzystania herbaty, jak również ciekawe porady znajdziesz na naszym blogu. Zapraszamy do zapoznania się z nimi.
Proces produkcji
Rodzaje herbat zależą od praktyki zastosowanej w procesie zbiorów i produkcji. Liście, z których wyrabia się czarną herbatę lub Pu-erh poddawane są fermentacji, zielonej herbaty z kolei są suszone, natomiast by powstała biała herbata należy zebrać młode listki i pączki, które mają najwięcej wartości. Jak możemy się domyślić niezależnie czy jest to herbata czerwona, herbata biała, herbata czarna czy herbata zielona, liście które są wykorzystywane do ich produkcji pochodzą tego samego gatunku drzew.
Możemy wyróżnić mnóstwo działań herbaty. Rodzaje tego napoju także stanowią pokaźną grupę. Mają wiele pozytywnych właściwości oraz zastosowań. Chcesz się dowiedzieć w czym pomoże Ci odpowiednio dobrane liście herbaty? Zapraszamy do zapoznania się z treścią naszego bloga. U nas przeczytasz ciekawostki jakie skrywa czarna herbata, zielona herbata, herbata Oolong i wiele innych. Poznaj niesamowite rodzaje herbat i ciesz się ich wspaniałym działaniem.