brytyjska herbata
Czarna,  Rodzaje herbat

Herbata w Wielkiej Brytanii

Herbata jest bez w膮tpienia jednym z najbardziej znanych napoj贸w, kt贸re spo偶ywane s膮 na ciep艂o. Bardzo cz臋sto oferujemy j膮 znajomym, rodzinie, a tak偶e sami pijemy j膮 niemal codziennie. Ten smakowity bursztynowy napar posiada wiele w艂a艣ciwo艣ci zdrowotnych. Raczenie si臋 herbat膮 w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle zbawienne dla przezi臋bionych os贸b. Mi贸d i cytryna to zdrowe dodatki, kt贸re w po艂膮czeniu z herbat膮 pomagaj膮 poradzi膰 sobie z uporczyw膮 gryp膮. Jednak dla Brytyjczyk贸w to nie tylko zwyk艂y nap贸j, lecz tak偶e wa偶ny element tradycji i kultury. Czym jest zatem herbata po angielsku?

Herbata po angielsku

Brytyjska herbata to nic innego jak mocny napar, przewa偶nie bardzo s艂odki, zawieraj膮cy odrobin臋 mleka. Bardzo cz臋sto podawany jest w towarzystwie biszkopt贸w lub babeczek. Pocz膮tkowo suche li艣cie czarnej dodawano do r贸偶nego rodzaju lekarstw, kt贸re dost臋pne by艂y jedynie dla os贸b zamo偶nych. Dopiero z czasem trafi艂a na sto艂y biedniejszych, jednak zosta艂a lekko zmodyfikowana. Zazwyczaj mieszano j膮 z innymi li艣膰mi ro艣lin oraz odpowiednio farbowano. Mimo tego, mieszka艅cy Wielkiej Brytanii nadal uwielbiaj膮 pi膰 ten s艂ynny napar, a sam kraj sta艂 si臋 herbacianym imperium. Wed艂ug statystyk, ka偶dy Brytyjczyk w ci膮gu roku jest w stanie spo偶y膰 oko艂o 2 kilogram贸w herbaty, co daje 艣rednio 6 kubk贸w dziennie. S艂ynnym napojem sta艂 si臋 jednak ten, pity po godzinie 17. Czym si臋 charakteryzuje?

Five o’clock

Tak naprawd臋 zwyczaj popijania popo艂udniowej herbatki zapocz膮tkowa艂a VII ksi臋偶na Bedford – Anna Maria Russell. Czas elektryfikacji sprawi艂, 偶e domy arystokrat贸w wyposa偶one by艂y w o艣wietlenie. W zwi膮zku z tym kolacje w bogatych rezydencjach odbywa艂y si臋 wtedy dopiero o godzinie 20. Z racji tego, 偶e obiady przyrz膮dzane by艂y w po艂udnie, trudno by艂o wytrzyma膰 bez jedzenia przez wiele godzin. Ksi臋偶na jednak nie zamierza艂a si臋 g艂odzi膰 i wyda艂a rozkaz, aby s艂u偶ba podawa艂a dla niej herbat臋 z kanapkami i ciasteczkami oko艂o godziny 17. Na taki pocz臋stunek zwykle zaprasza艂a swoje kole偶anki i prowadzi艂a z nimi nieco „lu藕niejsze” rozmowy. Kobiety na spotkania przy fili偶ance herbaty cieszy艂y si臋 du偶膮 swobod膮, nie musia艂y bowiem ubiera膰 szykownych stroj贸w. Najcz臋艣ciej przychodzi艂y w ubraniu domowym, bez gorsetu i uroczystych dodatk贸w tzw. tea gown. Dzi臋ki tea time wy偶sze sfery spo艂eczne mia艂y okazj臋 na bezpieczne spotkanie si臋 z kochankiem lub kochank膮 – romanse w ubieg艂ych czasach by艂y kultow膮 rozrywk膮.

Obecnie wi臋kszo艣膰 os贸b odpu艣ci艂o sobie zasiadanie do sto艂u o godzinie 17 ze wzgl臋du na po艣piech, kt贸ry towarzyszy ludziom ka偶dego dnia. Jednak kr贸lowa El偶bieta II wytrwale kontynuuje ten s艂ynny zwyczaj.

Jakie s膮 najpopularniejsze rodzaje herbat w Wielkiej Brytanii?

Herbata dla Brytyjczyk贸w jest podstawowym napojem. Jednak nie ograniczaj膮 si臋 do picia jednego rodzaju tego bursztynowego naparu. Mieszanki owocowe lub popularna zielona herbata s膮 znane i lubiane przez mieszka艅c贸w Wysp Brytyjskich. Mimo tego, tradycyjnymi gatunkami herbat s膮:

  • 鈫 Earl Grey – herbata czarna, najcz臋艣ciej spo偶ywana be偶 偶adnych dodatk贸w, ewentualnie z cukrem i cytryn膮. Przewa偶nie nie dodaje si臋 do niej mleka, posiada aromat z bergamotki.
  • 鈫 English Breakfast Tea – mocna herbata 艣niadaniowa, pobudza organizm podobnie jak kawa.
  • 鈫 Afternoon Tea – pe艂ni funkcj臋 podwieczorku, najcz臋艣ciej podawana jest z mieszank膮 s艂odko艣ci tj. babeczek, ciastek. Jej smak zdecydowanie r贸偶ni si臋 od 艣niadaniowej herbaty – jest wyczuwalnie delikatniejsza i 艂agodniejsza.

 

W jaki spos贸b podawa膰 herbat臋 po angielsku?

Istnieje wiele sposob贸w na to, aby zaparzy膰 idealn膮 herbat臋. Jednak Brytyjczycy uwielbiaj膮 porz膮dek i popo艂udniow膮 herbatk臋 parz膮 w oparciu o wskaz贸wki BSI (British Standards Institution) – wiod膮c膮 organizacj臋, zajmuj膮c膮 si臋 tworzeniem norm. Ta najstarsza na 艣wiecie jednostka przedstawia wzorowy przepis na smaczn膮 herbat臋:

  • Nale偶y przygotowa膰 porcelanowy imbryk oraz 2 gramy suszu herbacianego na 100 mililitr贸w wody. Herbaty czarne zalewa si臋 bardzo gor膮c膮 wod膮, kt贸rej temperatura nie mo偶e by膰 ni偶sza ni偶 95 stopni Celsjusza. Ca艂o艣膰 zaparza si臋 oko艂o 6 minut.
  • Fili偶anki trzeba ogrza膰 i wla膰 do nich mleko (2,5 ml na fili偶ank臋). Dolewa膰 herbat臋 mo偶na tylko i wy艂膮cznie wtedy, gdy w fili偶ance jest ju偶 mleko. Prawdziwej angielskiej herbaty nie nale偶y s艂odzi膰.

 

Herbata do mleka czy mleko do herbaty?

Mimo tego, i偶 wed艂ug zasad BSI prawdziwa angielska herbata to ta, kt贸r膮 dodaje si臋 do mleka, przyrz膮dzanie bursztynowego napoju budzi wiele kontrowersji w艣r贸d mieszka艅c贸w Wielkiej Brytanii. Wiele os贸b posiada swoje koncepcje, poparte mocnymi argumentami. Niegdy艣 twierdzono, 偶e wlanie do fili偶anki mleka przed dodaniem naparu niweluje mo偶liwo艣膰 p臋kni臋cia naczynia. Dla tych, kt贸rzy posiadali solidn膮 zastaw臋, lepsz膮 opcj膮 by艂o dodanie okre艣lonej ilo艣ci mleka do wcze艣niej przygotowanej herbaty. Ludzie, wykonuj膮cy najcz臋艣ciej ci臋偶kie prace budowlane, nie zwracali na to wi臋kszej uwagi. Dla nich ten nap贸j musia艂 syci膰, rozgrzewa膰 i ugasi膰 pragnienie. W zwi膮zku z tym wsypywano do niego du偶膮 ilo艣膰 suszu, zalewano wrz膮tkiem i nie 偶a艂owano mleka. Budowla艅cy przygotowywali herbat臋 nie dbaj膮c o 偶adne kodeksy i zasady. Bardzo cz臋sto s艂odzili j膮 r贸wnie偶 miodem lub mlekiem.

Dodanie mleka do herbaty sprawia, 偶e w fili偶ance wyst臋puje wi膮zanie bia艂ek, co zdecydowanie pogarsza smak napoju. Nauka zatem wskazuje na pierwsze艅stwo mleka nad herbacianym naparem.

herbata z mlekiem

 

Podsumowanie

Herbata dla Brytyjczyk贸w jest zdecydowanie ulubionym napojem. Wielu z nich nie wyobra偶a sobie rozpocz臋cia dnia bez mocnej English Breakfast Tea. Ten bursztynowy napar, pity z dodatkiem mleka, nawi膮zuje tradycj膮 do dawnych, kr贸lewskich czas贸w. Obecnie niewiele os贸b stosuje narzucone z g贸ry przepisy idealnego parzenia herbaty – wi臋kszo艣膰 bowiem sporz膮dza herbat臋 wed艂ug w艂asnych preferencji.