Herbata na zimno
Owocowa,  Porady

Jak parzyć herbatę na zimno? Poznaj tea cold brew

Czym jest cold brew tea?

Cold brew to sposób przygotowania herbaty. Jest to idealne rozwiązanie na orzeźwienie podczas upalnych dni. Przygotowanie Cold brew rozpoczyna się od zalania herbaty zimną wodą. Jednak aby uzyskać pożądany smak herbaty, listki zalane wodą należy umieścić w lodówce na kilka godzin.

Można ją podawać z kawałkami owoców, plastrami limonki, bądź cytryny czy pomarańczy oraz z listkami mięty. Idealnie smakuje również z miodem i różnego rodzaju syropami. Dla osób pełnoletnich, które lubią smakować nowych specyfików, Cold brew może być również podawana z małą ilością alkoholu tj. wódka czysta, bądź smakowa.

Ale czy Cold brew jest zdrowa?

Herbata parzona w zimnej wodzie zawiera znacznie mniej kofeiny niż tradycyjny napar herbaciany. Poza tym w takiej herbacie na zimno jest więcej przeciwnowotworowych antyoksydantów tj. polifenoli. Wpływają one na prawidłowe działanie układu odpornościowego, dzięki czemu warto sięgać po taką herbatę.

Cold brew tea, a Iced tea

Cold brew zalewana jest zimną wodą, natomiast Iced tea gorącą wodą. Iced tea po zaparzeniu herbaty należy schłodzić kostkami lodu. Potrzebny jest do niej dużo mocniejszy napar herbaciany niż w przypadku Cold brew.

Iced tea może być podawana tak samo jak Cold brew.

Herbata na zimno — przygotowanie herbaty

Do przygotowywania Cold brew sprawdzi się każdy rodzaj herbaty. Najlepiej jednak wybrać herbatę białą lub zieloną. Inne rodzaje herbat np. owocowe, czarne, czerwone, czy herbaciany susz — yerba mate, również mogą stanowić doskonałą bazę dla Cold brew.

Niezwykle ważną kwestią jest dobór suszu herbacianego. Wysokiej jakości susz herbaciany sprawi, że herbata uzyska dokonały smak.

Poniżej znajduje się przykładowy przepis na Cold brew, który można modyfikować, według uznania. Z przedstawionej ilości składników powinno wyjść 2 szklanki herbaty.

Domowa herbatka z suszu

Składniki na zimną herbatę:

  • 1 łyżka listków dowolnej herbaty,
  • 400 ml wody,
  • listki mięty,
  • kostki lodu,
  • 2 plasterki limonki.

Wykonanie herbaty na zimno

Na sam początek do filtrowanej zimnej wody wrzuć łyżkę herbacianych liści. Napar z herbaty włóż do lodówki na ok. 10 godzin. Po tym czasie herbatka na zimno nabierze aromatycznego zapachu i wyrazistego smaku. Jeśli chcesz, możesz ten napar trzymać w lodówce krócej, ale wtedy będzie miał delikatniejszy smak.

Najlepiej będzie, jeśli po kilku godzinach spróbujesz herbaty, czy taki smak jest dla Ciebie wystarczający. Niektórym herbatom owocowym wystarczy nawet 2-3 godziny, aby nabrały odpowiedniego aromatu. Właśnie dlatego warto sprawdzić smak po upływie paru godzin i ewentualnie zostawić napar na kolejne godziny.

Przez rozlaniem gotowego naparu warto również schłodzić szklanki, aby napój był jeszcze bardziej orzeźwiający. Na sam koniec dodaj inne składniki, w tym kostki lodu, liść mięty oraz plasterki limonki. Zamiast limonki możesz również wykorzystać brzoskwinię, bądź skórkę pomarańczy. Z tymi dodatkami możesz eksperymentować na wiele sposobów. Sprawdź, z jakimi składnikami Cold brew będzie smakowała Ci najbardziej.

Herbata przygotowywana na zimno jest hitem ostatnich lat. Gasi pragnienie nawet w najbardziej upalne dni, a jej smak jest wyrazisty i zyskuje coraz szersze grono zwolenników. 

Możliwość komentowania Jak parzyć herbatę na zimno? Poznaj tea cold brew została wyłączona