Herbata owocowa – odkryj jej zalety!
Minęło tysiące lat, odkąd herbata została odkryta i używana w Chinach do przygotowywania naparów. Do teraz cieszy się ona uznaniem za smak oraz właściwości zdrowotne. Dzisiaj weźmiemy pod lupę herbatę owocową, sprawdzimy, czy posiada ona właściwości zdrowotne jak jej tradycyjna siostra, sprawdzimy, jakie są rodzaje herbaty owocowej, czy herbaty owocowe są trudne i czasochłonne w przygotowaniu a może zupełnie odwrotnie.
Trochę teorii
Chyba każdy z nas lubi czasem wypić sobie herbatkę owocową, ale czy taki napar jest nadal herbatą? Okazuję się, że nie do końca, ponieważ niektóre herbaty owocowe nie posiadają w swoim składzie liści herbaty, a jedynie susz z owoców lub ich suszone kawałki. To główna cecha, która odróżnia taki rodzaj herbaty od zwykłego. Herbaty owocowe zawierają czasami dodatki ziołowe np. miętę albo szałwie.
Rodzaje herbaty owocowej
W sklepach możemy znaleźć bardzo duży wybór herbat owocowych, od sypanych do instant, poprzez granulowane. Te ostatnie często nie można nazwać nawet herbatą, tylko napojem o smaku na bazie herbaty. Wiele z herbat owocowych zawiera wzmacniacze smaku, barwniki czy substancje słodzące, aromaty naturalne, aromaty identyczne z naturalnymi oraz sztuczne. Możemy natrafić też na herbatę zieloną albo czarną z dodatkiem suszonych owoców, takie połączenie także ma swoich zwolenników. Na koniec można dodać, że pewną alternatywą dla niektórych osób będzie zwykła herbata z dodatkiem soku owocowego. Owocowe herbaty możemy znaleźć w rozmaitych smakach np.
- malina,
- dzika róża,
- hibiskus,
- aronia,
- porzeczka,
- truskawka,
- mango,
- papaja,
- żurawina,
- jabłko,
- cytryna,
oraz wiele innych.
Właściwości zdrowotne
Nie tylko smak, ale też walory zdrowotne są charakterystyczne dla herbaty z owoców. Tak jak same świeże owoce to i suszone posiadają witaminy oraz inne składniki pozytywne dla organizmu, ale o tym poniżej.
Bardzo ceniona jest herbata malinowa
Na pewno każdy kiedyś słyszał od swojej babci, że na przeziębienie najlepiej wypić gorącą herbatę malinową, ale czy kiedyś zastanawialiście się, na czym tak właściwie polega jej fenomen? Sprawdźmy to!
Napar z malin jest skuteczny na przeziębienia z uwagi na dwa związki zawarte w tych owocach. Są to antocyjany oraz elagotaniny. Antocyjany są barwnikami, które występują w roślinach, należą one do grupy flawonoidów. Ich lecznicze działanie polega na hamowaniu stanu zapalnego poprzez blokowanie powodujących go enzymów. Elagotaniny natomiast są związkami, które należą do grupy polifenoli. Wykazują one działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a czasami nawet antynowotworowe. Owoce malin są również bombą witaminową, szczególnie zawierają dużą dawkę witaminy C i E, które zaś są naturalnymi antyoksydantami. Jak wiemy witamina C to świetna broń do walki z przeziębieniem, gdyż pobudza ona nasz układ immunologiczny poprzez pobudzenie limfocytów T i B oraz innych białych ciałek krwi. Skutkuje to wszystko zwalczaniem patologicznych drobnoustrojów.
Owocowa herbata z aronii
Podobnie jak poprzedniczka, herbata z aronii również ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Od lat uznawano, że picie herbaty z aronii jest dla nas korzystne. Można ją zalecić np. cukrzykom. Osoby z nadciśnieniem pijąc herbatę z aronii, mogą liczyć na jego obniżenie, ponieważ aronia pomaga w usuwaniu cholesterolu. Zmniejszy ona też skutki uboczne zażywania leków nowotworowych. Herbata taka wpłynie korzystnie na nasz układ krwionośny i zmniejszy np. ryzyko pojawienia się żylaków, złagodzi dolegliwości związane z trzustką i wątrobą.
Herbata owocowa z dzikiej róży
Zasługuje, aby przypisać jej właściwości prozdrowotne. Owoce dzikiej róży zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, zatem herbatki owocowe zawierające ten owoc mają zbawienny wpływ na układ odpornościowy i skutecznie wspomagają walkę z przeziębieniem lub grypą. Jako ciekawostkę można uznać, że ilość witaminy C w zaledwie kilku owocach dzikiej róży zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u każdego człowieka. Wyróżnia się aż 130 związków zawartych w tej roślinie mających pozytywny wpływ na ludzki organizm. Poza witaminą C możemy znaleźć witaminę A, witaminy z grupy B, witaminy E,P,K, pektyny, garbniki, sole mineralne, bioflawonoidy, karotenoidy oraz inne składniki.
Dzika róża posiada również działanie uspokajające oraz łagodzące bóle głowy. Herbata z suszu dzikiej róży wspomoże nas jeszcze w walce z kłopotami układu pokarmowego np. podczas biegunek, dolegliwości żołądkowych i od strony dwunastnicy. Możesz pić herbaty z owoców dzikiej róży, aby ustabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Herbatka owocowa z hibiskusa, czyli róży chińskiej
Warto na nią zwrócić uwagę. Napar z hibiskusa pobudzi nasz układ odpornościowy, więc warto po niego sięgać podczas infekcji, przeziębień. Ponadto herbata taka działa regenerująco na wątrobę. Powinny po nią sięgać szczególnie osoby mające problemy z nadciśnieniem, gdyż reguluje ciśnienie we krwi. Hibiskus posiada jeszcze właściwości hipolipemiczne co przekłada się na obniżanie złego cholesterolu „LDL”. Dla tych, co bardzo cenią sobie urodę, taka herbatka również świetnie się nada, gdyż kwiat hibiskusa opóźnia starzenie się skóry. Tej rodzaj herbaty owocowej ma też działanie moczopędne, pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody.
Jak parzyć herbaty owocowe
Parzenie herbat owocowych nie powinno nikomu sprawiać trudności. Herbata owocowa wybierana jest czasami nie tylko z uwagi na walory zdrowotne czy smakowe, ale i prostotę przygotowania. Nie trzeba stosować wody o określonej temperaturze, wystarczy po prostu wrzątek. Nie ma ścisłych wymogów jak w przypadku klasycznych herbat, wystarczy tylko pilnować czasu parzenia i warto trzymać się zaleceń producenta odnośnie parzenia danej herbaty. Herbata owocowa posiada odpowiedni skład, aby dawała nam wiele doznań smakowych. Jeżeli jednak choć minimalnie nie będziemy się trzymać instrukcji załączonej na opakowaniu, możemy te doznania zwyczajnie popsuć. Gdy parzymy herbaty owocowe zawierające np. hibiskus i przesadzimy z czasem – herbata wyjdzie kwaśna. Jeśli natomiast będziemy parzyć zbyt krótko, herbata wyjdzie wodnista i dająca nie wiele doznań smakowych. Zadając konkretnie pytanie jak parzyć herbaty owocowe możemy otrzymać mało konkretną odpowiedź, czyli: należy parzyć je tak, jak zaleca producent. Najczęściej jest to wrzątek w czasie 5-10 minut z dozą około 3 gramów suszu na filiżankę.
Podsumowanie
Herbata owocowa dzieli się na różne rodzaje. Pić mogą ją osoby ceniące sobie smaki owocowe, świetnie nadaje się dla osób ceniących walory zdrowotne. Na rynku oferta jest ogromna, wybór herbat owocowych nie powinien stwarzać problemów. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Trzeba wziąć pod uwagę to, że prawdziwa herbata owocowa będzie z suszu owocowego, ewentualnie z dodatkiem liści herbaty klasycznej albo ziół np. mięty. Herbaty instant nigdy nie będą tak mocne w smaku i nigdy nie będą posiadały takich walorów jak herbaty z suszu. Większość rodzajów herbaty jest dostępne w sieci. Oferty z ciekawymi rodzajami herbat owocowych znajdziemy też w sklepach, ale warto zajrzeć do sklepu stricte zajmującego się sprzedażą herbat. Cena za herbaty z suszu w porównaniu do herbat instant czy granulowanych będą odpowiednio wyższe, ale coś za coś. Malinowa, z jabłkiem, zawierająca imbir, z mango i wiele innych – szukaj, próbuj, na pewno znajdziesz coś dla siebie!