herbata z głogu
Owocowa,  Porady

Herbata z głogu – wszystko, co musisz wiedzieć

Herbata z głogu jest pogromcą stresu i przyjacielem Twojego serca. Wiedziałeś o tym? Okazuje się, że to tylko bardzo mały procent pozytywnych wpływów, jakie na ludzki organizm ma roślina nazywana głogiem.

W tym poradniku spróbujemy dowiedzieć się więcej na temat głogu. Czytając poradnik, dowiesz się m.in., jaki pozytywny wpływ na organizm ma ta roślina i parzona z niej herbata. Przeczytaj już teraz!

Głóg i owoce głogu- dowiedz się o nich więcej

Jest to roślina ozdobna, charakteryzująca się białymi i bladoróżowymi kwiatami. Ma  bardzo cenne właściwości lecznicze. Głóg stosowało się już w medycynie ludowej. Aktualnie wciąż, jest cenną rośliną leczniczą. W tym celu wykorzystuje się owoce, kwiaty oraz liście.

Odmiany – głóg jednoszyjkowy i nie tylko

Nazwa głóg pochodzi od gatunku roślin z rodziny Crataegus. W naszym kraju najpopularniejszą odmianą owej rośliny jest:

  • głóg jednoszyjkowy,
  • głóg dwuszyjkowy,
  • głóg pośredni.

Rośliny rozpoznać można po ciernistych krzewach, które sięgają kilku metrów (około 3-4), bądź drzew charakteryzujących się wysokością nawet do 10 metrów.

herbata z głogu

Kilka słów na temat kwiatów głogu i owoców głogu

Jeżeli chodzi o kwiaty głogu, mają one barwę białą, bądź różową. Natomiast owoce tej rośliny, szczególnie dojrzałe przybierają kształt kulisty, bądź elipsowaty i najczęściej barwę ciemnobrunatną, lub ciemnoczerwoną. Sam kolor owoców zależeć może od stopnia ich dojrzałości i konkretnego gatunku danej rośliny. Otóż natrafić można nawet na owoce o barwie zielonej, żółtej, czy chociażby fioletowej.

Zbiór kwiatów najczęściej występuje w kwietniu, lub maju, niekiedy także w czerwcu. Następnie, kwiaty poddaje się suszeniu w temperaturze oscylującej w granicach 30 stopni.

Zbiór owoców następuje we wrześniu, oraz październiku. Te również poddaje się suszeniu w podobnej temperaturze co kwiaty, aczkolwiek pod koniec procesu suszenia, temperaturę należy zwiększyć do około 50 stopni Celsjusza.

Głóg – właściwości i skład

Skład chemiczny i właściwości głogu umożliwiają wykorzystanie rośliny w celach leczniczych. Otóż bogata zawartość rozmaitych składników mineralnych, czy wielu innych związków chemicznych zauważalna jest szczególnie w owocach i kwiatach opisywanej rośliny. Głóg zawiera mikroelementy takie jak:

  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,

czy fosfor.

Nie można również pominąć witaminy C, którą dostarcza roślina. Do jej głównych składników wliczają się:

  • flawonoidy,
  • procyjanidyny.

Szczególnie w kwiatach głogu znajdują się związki flawonoidowe. Mają one np. działanie rozkurczowe na:

  • mięśnie gładkie jelit,
  • mięśnie macicy,
  • mięśnie dróg moczowych,
  • naczyń krwionośnych

Działanie to jest bardzo istotne w przypadku naczyń wieńcowych. Głównie przez to, że zwiększone zostają dopływy utlenionej krwi do mięśnia sercowego, a to zaś przyczynia się do ustąpienia bólu, czy duszności.

W kwiatach głodu zawierają się także procyjanidyny. Te zaś mają pozytywny wpływ na obniżanie ciśnienia tętniczego. Ponadto na siłę skurczów mięśnia sercowego. Głównie poprzez zwolnienie częstotliwości skurczów, co powoduje wydajniejszą pracę serca. To nie wszystko, gdyż np. kwiaty głodu posiadają pozytywne oddziaływanie na naczynia krwionośne mózgu.

Okazuje się, że podobnymi cechami wykazują się owoce omawianej rośliny. Zawierają one jednak nieco mniej flawonoidów, lecz więcej procyjanidyn. W składzie owoców znaleźć można również witaminę A, jak też alkohol cukrowy.

Za co doceniany jest głóg

Roślina, dzięki swojemu składowi chemicznemu jest doceniania głównie za swoje właściwości lecznicze, do których należą m.in.:

  • Właściwości przeciwutleniające – z powodu, że roślina zawiera znaczne ilości antyoksydantów, do których zalicza się polifenole (antocyjany, lignany, flawonole). Np. w walce z wolnymi rodnikami, bardzo skuteczne są wodne i etanolowe wyciągi z rośliny głodu. Przytoczyć również można to, że dwukrotnie silniejsze działania utleniające zostały stwierdzone w przypadku wyciągów enatolowych – czyli takich, które zostały przygotowane na bazie alkoholu.
  • Działanie na układ sercowo naczyniowy i ciśnienie krwi – głóg ma pozytywny wpływ na układ sercowo naczyniowy człowieka, szczególnie wtedy, gdy zażywa się ekstrakty z kwiatów, bądź owoców rośliny. Wyróżnić można obniżenie cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego, czy trójglicerydów. To nie wszystko, gdyż zaobserwowany został też wzrost cholesterolu HDL. Roślina ma pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, a wiele badań sugeruje, że może działać antyrytmiczne, czy mieć znaczenie w profilaktyce udarów mózgu i ostrych zespołów wieńcowych.
  • Właściwości przeciwdrobnoustrojowe – wyszczególnia się działania przeciwbakteryjne (szczególnie gronkowce i paciorkowce). Wyróżnić można również działania przeciwgrzybicze (roślina może radzić sobie z Fusarium solani, kropidlakiem żółtym, czy Microsporum canis).
  • Działania na układ odpornościowy – głównie wyróżnia się działania przeciwzapalne dzięki zapobiegnięciu uwalnianiu histaminy i prostaglandyn. Powołując się na badania, można się dowiedzieć, że głównie owoce głogu, a konkretnie zawarte w nich flawonoidy działają przeciwzapalnie. Warto wspomnieć też o głogu pierzastolistnym, który zawiera sitosterol. Ten zaś wpływa na wzrosty leukocytów, oraz aktywność makrofagów.

Gdzie głóg znajduje swoje zastosowanie

Występowanie głogu w lecznictwie już poznaliśmy. Inne zastosowanie znajduje się w przemyśle spożywczym. Głóg wykorzystywać można w kuchni. Owoce rośliny wykorzystuje się do przygotowywania naparów i rozmaitych przetworów. Niekiedy spożywa się je też w postaci świeżej.

W medycynie ludowej, dana roślina również często znajdowała swoje zastosowanie. Głównie w przypadku leczenia biegunek, zaburzeń pracy pęcherzyka żółciowego, astmy, czy nawet bezsenności. Ponadto w medycynie chińskiej również wykorzystuje się głóg. Głównie na problemy trawienne, hiperlipidemię, itp.

głóg

Preparaty z aptek

Okazuje się, że kwiaty, jak i owoce omawianej rośliny swoje zastosowanie znajdują w wielu preparatach znajdujących się w aptekach. Tak więc wymienić można głównie preparaty na obniżanie ciśnienia, czy leki nasercowe. Głóg stosuje się w mieszankach dotyczących środków uspokajających, czy środkach stosowanych w przypadku zaburzeń gospodarki lipidowej. Owoce głogu są też składowymi wielu mieszanek witaminowych, które mają działania wzmacniające. Wyciąg z kwiatów głogu natomiast, swoje zastosowanie znajduje jeszcze w preparatach stosowanych na urazy, czy obrzęki, które mogą zagrażać zakrzepowym zapaleniem żył.

Jeżeli chcemy w aptece znaleźć inne preparaty zawierające głóg, należy spojrzeć w kierunku kropli z głogu, cukierków z głogiem, czy kwiatostanów i owoców do zaparzania. Głóg zawierają również niektóre suplementy diety.

Herbata z głogu

Z racji możliwości wielu zastosowań rośliny w kuchni (np. w produkcji dżemów, przetworów, soków, galaretek, i innych), nie sposób pominąć herbaty z głogu.

Napar można wykonywać zarówno z kwiatów, jak i owoców. Ten wykonywany z owoców, jeżeli jest pity systematycznie, przyczynia się pozytywnie w walce z nadciśnieniem, oraz miażdżycą. Jeżeli przygotujemy napar z kwiatu głogu, wpłynie on pozytywnie na niwelowanie dolegliwości od strony serca, czy w złagodzeniu bólów reumatycznych, mięśniowych i stawowych. Napar wpływa też pozytywnie na ciśnienie. Herbatki łagodnie obniżają ciśnienie tętnicze.

W zastosowaniu domowym można również wykorzystywać herbatę z głogu przy stanach zapalnych na tle bakteryjnym, jak i wirusowym. Napary działają rozkurczowo i przeciwzapalnie. Ponadto przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych, co poprawia krążenie krwi.

W jaki sposób przygotować herbatę z owoców głogu

W przypadku przygotowywania naparu z owoców głogu proces jest następujący:

  1. Należy zalać dwie łyżeczki owoców głogu szklanką wrzątku.
  2. Napar przykrywamy np. spodeczkiem i odczekujemy około 20 minut.

Tak przygotowaną herbatkę najlepiej pić około 3 razy dziennie. Zalewać należy ususzone owoce, które przygotujemy samodzielnie, lub zakupimy w sklepie.

Jeżeli chodzi o przygotowanie naparu z kwiatów głogu, proces jest następujący:

  1. Wykorzystuje się rozdrobione kwiaty i liście głogu (1 łyżeczka), które zalewamy przegotowaną wodą – lecz nie gorącą!
  2. Napar powoli ogrzewamy pod przykryciem przez około 3 minuty.
  3. Napar przecedzamy i jest gotowy do spożycia.

Taką herbatkę najlepiej spożywać około 2 razy dziennie.

Preparaty i herbata z głogu – przeciwwskazania

Pomimo tego, że roślina wykazuje wiele wartości leczniczych, w niektórych przypadkach jej spożywanie należy skonsultować z lekarzem. Najlepiej, jeżeli, np. napary z głogu będziemy stosować w celach uzupełniających leczniczo. W przypadku bardziej złożonych dolegliwości -wymagana będzie konsultacja lekarska. Głownie chodzi o osoby zmagające się z niewydolnością serca. Otóż nie w każdym przypadku skorzystanie z preparatów na bazie głogu jest wskazane, np. dla kobiet w ciąży, czy tych, które karmią piersią.

Podsumowanie

Właściwości zdrowotne głogu są niepodważalne. Dzięki tej roślinie wyregulować można ciśnienie krwi i nie tylko. Kwiaty i owoce głogu działają m.in. rozkurczowo i pozytywnie na zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego. To tylko niektóre pozytywne kwestie tej rośliny. Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów jest bardzo duży, zatem już teraz spróbuj np. herbatek z głogu!

Możliwość komentowania Herbata z głogu – wszystko, co musisz wiedzieć została wyłączona