Jak zrobić Bubble tea w domu?
Bubble tea — co to jest?
Bubble tea to, jak sama nazwa wskazuje, herbata bąbelkowa. Zwana jest również „Boba tea”. Jest to napój herbaciany pochodzący z Tajwanu, który można zrobić samodzielnie w domu. W jej skład wchodzi czarna, bądź zielona baza herbaciana, mleko lub syropy smakowe, słodzik oraz kulki, czyli bąbelki.
Taką herbatę najczęściej możesz spotkać w food truckach oraz na stoiskach w galeriach handlowych.
Ale czy Bubble tea jest zdrowa?
Przez zawartość smakowych syropów i słodkich kulek w tej herbacie, może ona zawierać od 300, nawet do 400 kcal. Właśnie z tego względu warto poświęcić chwilę i zrobić Bubble tea samemu w domu, niż kupować gotową herbatę w budkach z szybkimi i niekoniecznie zdrowymi przekąskami. Dzięki temu doskonale wiemy, co pijemy, gdyż sami dobieramy składniki, które najbardziej nam odpowiadają.
Domowa Bubble tea — jak zrobić?
Prosty sposób na domową Bubble tea, którą zrobisz z kilku podstawowych składników z dodatkiem kuleczek tapioki. Sprawdź, jakie to łatwe!
Ze względu na kaloryczność tego napoju, osoby dbające o swoją sylwetkę nie powinny często sięgać po Bubble tea.
Składniki potrzebne na Bubble tea:
- 4 łyżki tapioki,
- 1000 ml wody,
- 125 ml mleka,
- 2 saszetki herbaty czarnej lub zielonej,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżkę cukru.
Przygotowanie
Cały proces robienia Bubble tea zacznij od zagotowania tapioki, gdyż czynność ta zajmuje najwięcej czasu.
Żelowe kulki tapioki powinny gotować się ok. 40 minut. Co kilka minut należy je dobrze przemieszać, aby nie przywarły do dna naczynia. Tapioka jest ugotowana jeśli widzimy, że jej środek nie jest już biały, tylko całkowicie przezroczysty.
Jeśli kuleczki są już przygotowane, w garnku zagotuj 500 ml wody, a następnie dodaj do niej cukier. Do zagotowanej wody z cukrem wrzuć wszystkie kulki tapioki i gotuj je przez ok. 15 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika i odczekaj kolejny kwadrans.
Czekając na ostygnięcie kulek, zaparz mocną herbatę w pozostałej ilości wody i ją dobrze schłodź.
Odlej wodę z kuleczek i przepłucz je zimną wodą. Gotową, odcedzoną już tapiokę umieść w wysokiej szklance. W osobnym naczyniu umieść napar herbaciany z miodem oraz mlekiem i dobrze wymieszaj. Gotową herbatę wlej do szklanki z kulkami.
Na koniec dodaj kostki lodu, aby jeszcze bardziej ochłodzić napój na bazie herbaty. Do szklanki włóż grubą słomkę, aby móc sięgnąć po małe kuleczki, znajdujące się na samym dnie.
Bąbelkową herbatę możesz podawać również z ulubionym sokiem owocowym.
Z czego są zrobione kulki tapioki?
Tapioka jest jednym z rodzajów skrobi. Produkowana jest z bulw manioku, które można spożywać tylko i wyłącznie po ich wcześniejszym ugotowaniu, wysyczeniu, bądź upieczeniu. Gdy są surowe, zawierają one trującą substancję tj. glikozyd manihotoksynowy, który bardzo łatwo zmienia się w niebezpieczny kwas pruski.
Tapiokę często wykorzystuje się w kuchni. Mąki z tapioki używa się w celu zagęszczania sosów oraz zup. Poza tym kuleczki tapioki stosowane są do pieczenie ciast, a także produkcji różnego rodzaju deserów. Coraz popularniejsze staje się dodawanie tych kulek do herbaty.
Samym kuleczkom tapioki również możesz nadać smak. W soku bądź syropie o wybranym smaku zamocz odcedzone bąbelki na kilka minut. W ten sposób nadasz im zarówno kolor, jak i wyrazisty smak.
Co więcej, kuleczki nie powinny być gotowane z dużym wyprzedzeniem, gdyż po 12 godzinach twardnieją i przestają być sprężyste.
Bubble tea najlepiej sprawdza się w upalne dni, gdyż skutecznie zapewnia ochłodę.