Bez kategorii,  Porady

Rozgrzewająca herbata zimowa – jak ją przygotować?

Zima rozszalała się na dobre – na zewnątrz panuje mróz i przeszywający chłodem, przyprawiający o ciarki, zimny wiatr. Dla wszystkich zmarzluchów, kochających ciepło i słońce, zimowa pora jest ciężkim i bardzo demotywującym czasem. Brak słońca i ciągłe uczucie zimna pozbawia energii i zniechęca do wszelkich aktywności, a nawet do samego wychodzenia na zewnątrz. Jednak zaszycie się w łóżku pod kilkoma warstwami koców nie jest dobrym sposobem, na rozgrzanie się. By nie dać się opanować zimowej depresji oraz odzyskać siły i chęci do życia najlepszym sposobem będzie wykorzystanie darów matki natury i stworzenie z nich mikstury o zbawiennym działaniu – rozgrzewającej herbaty.

Z pewnością znajdą się osoby, które powiedzą, że to banał, bo przecież ciągle o tym słyszymy i jest to oczywiste rozwiązanie, ale czy naprawdę tak jest? Większa część społeczeństwa może twierdzić, że stosuje już tę metodę, ale czy wiedzą, że herbatę można wzbogacić o dodatki, które sprawią cuda i nadadzą naparowi silnie rozgrzewającego działania, pokrzepiającego podczas zimowej zawieruchy. Jakich składników można użyć do przygotowania rozgrzewającej herbaty? Jakie są najskuteczniej rozgrzewające połączenia? Jak szybko przygotować taki napój? Tego wszystkiego dowiecie się z tego artykułu, czytajcie dalej! 😉

Zimowa herbata rozgrzewająca – składniki

Zadaniem herbaty idealnej na okres zimy jest przede wszystkim pobudzenie krążenia krwi w organizmie – dzięki temu rozgrzewamy się i odzyskujemy energię do działania. Jednak samo ciepło herbaty nie wystarczy. By szybko, skutecznie i na długo rozgrzać organizm podstawą są odpowiednie składniki, najlepiej zakupione w profesjonalnym sklepie z herbatą, gdzie dostaniemy jedynie naturalne i pełnowartościowe produkty. Tak powstały napar zachowuje wszelkie właściwości i pełnię smaku. Niektóre z tych składników możecie już mieć w domu, ale po prostu nie zdawać sobie sprawy z ich właściwości.

Składnikami niezbędnymi do przygotowania herbaty o działaniu rozgrzewającym są:

  • liście czarnej herbatyczarna herbata znana jest nie tylko ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i oczyszczających organizm. Jej wielką zaletą jest również regulowanie ciśnienia krwi i usprawnianie krążenia, dlatego świetnie nadaje się do przygotowania napoju rozgrzewającego. Ponadto oczywiście nie może być herbaty bez herbaty; 😉
  • imbir – wystarczy spróbować odrobinę tego aromatycznego kłącza, aby odczuć przyjemne ciepło w gardle, które szybko obejmuje żołądek i całe ciało;
  • goździki – najpopularniejsze są jako składnik pysznego grzańca, ale idealnie sprawdzą się również w napoju bezalkoholowym, a zwłaszcza w towarzystwie pomarańczy;
  • pomarańcza – wprawdzie samą pomarańczą się nie rozgrzejemy (tradycyjna medycyna chińska zalicza ten pyszny owoc do pokarmów wychładzających), ale w połączeniu z goździkami czy cynamonem na pewno nie zaszkodzi, a to połączenie smakowe jest niemal definicją zimowej herbaty. Rozgrzewająca jest za to mandarynka, więc można nią zastąpić pomarańczę;
  • cynamon – ten składnik sprawdza się nie tylko w ciastach. Zimowa herbata z dodatkiem cynamonu smakuje doskonale, a do tego stymuluje trawienie i krążenie krwi;
  • maliny – smaczne i aromatyczne owoce malin znane są jako bogate źródło witamin. Dlatego każdy z nas powinien mieć w swojej spiżarni przynajmniej kilka słoików soku czy syropu z malin, który działa rozgrzewająco i podnosi odporność;
  • chili – przyspiesza metabolizm i podnosi tempo spalania tłuszczu. Rozgrzewająca herbata z chili to świetny pomysł na przegonienie zimna, a ponadto utrzymanie szczupłej sylwetki przez zimę;
  • miód – zimowa herbata praktycznie nie może obejść się bez dodatku miodu. Ten słodki składnik nie tylko nada herbacie smaku, ale również rozgrzeje i pomoże zadbać o odporność w okresie jesienno-zimowych przeziębień.herbata z pomarańczą i goździkami

Herbata zimowa – sprawdzone przepisy

Kiedy już przygotujemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania napoju, możemy przystąpić do dzieła. To bardzo proste i wcale nie tak czasochłonne, jak może się wydawać – przygotowanie rozgrzewającego napoju nie zajmie więcej niż kilka minut. Niżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy – wystarczy wybrać ten, który zawiera ulubione składniki.

Herbata mocno korzenna

To propozycja idealna dla wielbicieli aromatycznych przypraw z odrobiną słodyczy i świeżości.

Składniki:

  • liście czarnej herbaty;
  • plasterek pomarańczy lub mandarynki;
  • świeży korzeń imbiru – plasterek grubości około 1 cm;
  • odrobina cynamonu;
  • goździki – około 2 – 3 sztuki;
  • odrobina chili.

Przygotowanie:

Zaparzyć czarną herbatę, doprawić przyprawami i następnie po chwili dodać owoce. Gotowe! Najlepiej

Rozgrzewająca herbata malinowa

Delikatnie słodka, ale bardzo aromatyczna herbata, która posmakuje wszystkim. Dzięki swojemu owocowemu smakowi zdobędzie także serca dzieci.

Składniki:

  • czarna herbata;
  • sok z malin (ok. 2 – 3 łyżki stołowe);
  • plasterek cytryny lub pomarańczy;
  • łyżeczka miodu;
  • kilka suszonych owoców malin.

Przygotowanie:

Najpierw zaparzyć herbatę i dodać do niej wszystkie składniki poza miodem – ten dodać dopiero wtedy, gdy herbata przestygnie do ok. 60 stopni Celsjusza (zwykle trzeba poczekać kilka minut), dzięki temu miód nie straci swoich naturalnych właściwości prozdrowotnych. Naturalnie słodka i aksamitna, smakująca malinami herbata gotowa!

Owocowa słodycz

To przepis na herbatę bardzo delikatną i łagodną w smaku. Trochę przypomina w smaku szarlotkę, tak kochaną przez dzieci, a więc najlepiej sprawdzi się właśnie w ich przypadku, jednak na pewno posmakuje także dorosłym. Choć zawiera składnik, który nie był wyróżniony na liście, z pewnością każdy z Was posiada go w swojej kuchni, a mianowicie jabłko.

Składniki:

  • liście czarnej herbaty;
  • 1/4 jabłka;
  • odrobina masła;
  • cynamon;
  • pomarańcza;
  • 1 łyżeczka brązowego cukru.

Przygotowanie:

Zaparzyć herbatę i odczekać kilka minut. Następnie dodać do niej ćwierć jabłka, uprzednio pokrojonego w kostkę lub cienkie słupki i smażonego na odrobinie masła z cynamonem, pomarańczą i łyżeczką cukru brązowego. Wymieszać jabłka z naparem i gotowe!

Przeczytaj również: https://www.sekretyherbaty.pl/nadchodzi-jesien-6-herbat-ktore-cie-rozgrzeja/

Podsumowanie

Przepisów na rozgrzewające herbaty jest niezliczona ilość, dlatego z pewnością każdy znajdzie propozycje dla siebie. Podane przepisy można też dowolnie modyfikować, aby dopasować je do swojego gustu. Tak przygotowana herbata jest idealna o każdej porze dnia, zarówno do pierwszego śniadania, by pobudziła i dodała energii, jak i po południu czy wieczorem, aby wygonić ze swojego ciała chłód i zmęczenie po ciężkim dniu. To idealny i skuteczny sposób na zapewnienie sobie przyjemnej fali ciepła, rozchodzącej się po organizmie i pozostającej na długo, a także na wzmocnienie swojej odporności w zimowe dni. Ponadto są po prostu pyszne i bardzo łatwe do przygotowania, a więc wystarczy, że wybierzecie ulubione przepisy, nabędziecie potrzebne składniki i możecie cieszyć się smakiem oraz właściwościami rozgrzewających herbat do woli.

Możliwość komentowania Rozgrzewająca herbata zimowa – jak ją przygotować? została wyłączona