Czerwona

Herbata Oolong – Co warto wiedzieć?

Znamy wiele rodzajów herbat, jednak mało kto słyszał o istnieniu herbaty turkusowej. Oolong to wyjątkowy rodzaj herbaty półfermentowanej. Można spotkać się z jej różnymi nazwami. Ze względu na jej unikalny wygląd, smak i aromat, które zawdzięcza pochodzeniu i specjalnemu procesowi obróbki, ciężko jest ją zakwalifikować do jednej z podstawowych kategorii herbat. Jeśli jesteście ciekawi, czym szczególnym wyróżnia się herbata oolong, skąd pochodzi, jakie są jej właściwości i jak ją parzyć, przeczytajcie ten artykuł! Znajdziecie tu wszystkie informacje i ciekawostki na temat tej szczególnej herbaty. 😉

Czym jest herbata oolong?

Herbata oolong ma wiele różnych nazw – inne najczęściej spotykane to ulung lub wulung ale możemy się też spotkać z takimi określeniami jak: herbata smocza, niebieska, niebiesko-zielona, turkusowa, szmaragdowa, bohea, bou, bohe. Z chińskiego jej nazwa może być przetłumaczona jako „herbata czarnego smoka”. Cechą charakterystyczną herbaty ulung jest wygląd zaparzonych liści, które mają ciemniejsze brzegi powstałe w procesie fermentacji, a pozostałą część jaśniejszą.

Jako herbatę turkusową, wyróżniającą się wyglądem suszu oraz jego właściwościami, ciężko jest ją sklasyfikować i przypisać do jednej z najpopularniejszych grup jak czarna, zielona, czerwona czy biała, jednak umownie najczęściej kategoryzuje się ją jako zieloną lub czerwoną. Oolong to herbata półfermentowana pochodząca w większości przypadków z Chin lub Tajwanu.

Herbatę oolong klasyfikuje się najczęściej ze względu na jej smak i aromat, które w głównej mierze zależą od procesów, jakim jest poddawana. Niektóre rodzaje są gotowe do spożycia zaraz po procesie obróbki, a niektóre zyskują na jakości dopiero po długim dojrzewaniu i prażeniu na ogniu, podczas którego usuwany jest cierpki posmak i niepożądany zapach. Herbata oolong ma dzięki temu często owocowy lub kwiatowy posmak oraz jest uważana za łagodniejszą dla żołądka. Dużo zależy też od rodzaju drewna wykorzystywanego podczas prażenia.

Oolongi mogą być bardzo różnorodne i mieć różne nuty smakowe, dlatego ciężko jest podzielić je na odmiany, których cechy mieszczą się w ściśle określonych ramach. Możemy za to mniej więcej wyróżnić dwie kategorie: jasne i ciemne.

  • Jasne herbaty oolong nieco bardziej przypominają herbaty zielone lub białe. Można w nich wyczuć delikatne owocowo-kwiatowe nuty smakowe, a nawet, w przypadku niektórych odmian, które zawierają naturalnie dużo laktonów, unikalny mleczny aromat. Herbaty posiadające tą cechę, często bywają nazywane „milk oolong”.
  • Ciemniejsze ulungi są bliższe herbatom czarnym i czerwonym i bywają czasem porównywane do czerwonego wina pod względem aromatu i połączeń smakowych.

Pochodzenie i proces produkcji herbaty oolong

Herbata oolong pochodzi w większości przypadków z Chin – z prowincji Fujian czy Guangdong – oraz północnego i północno-wschodniego Tajwanu, ale tę herbatę produkuje się również w Nepalu, Indiach czy Wietnamie.

Większość odmian herbaty oolong pochodzi właśnie z Chin – kraj ten jest jednym z czołowych producentów również tego rodzaju herbaty. Początki produkcji herbaty wulong miały miejsce w prowincji Fujian, a ponadto na przykład w Wuyi produkuje się najdroższe i najpopularniejsze oolongi, a najbardziej znane to: Da Hong Pao, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Bai Ji Guan, Shui Xian czy Rou Gui. W Anxi natomiast produkowana jest odmiana Tie Guan Yin, która jest uważana za jedną z najsłynniejszych i najdroższych.

W Tajwanie tę herbatę zaczęto uprawiać w połowie XIX wieku. Przemysł herbaciany bardzo szybko się tam rozwinął, jednak, z powodu tradycji picia herbaty, większość ulungów z tamtejszych upraw jest spożywana przez Tajwańczyków. Jako iż na wyspie występuje duża zmienność klimatyczna i różnorodność geograficzna (mimo niewielkich rozmiarów wyspy), poszczególne uprawy bardzo różnią się między sobą, przez co smaki i aromaty tajwańskich herbat oolong są niepowtarzalne.

Obróbka herbat oolong składa się z kilku procesów:

  • więdnięcia na wietrze lub słońcu,
  • chłodzenia w cieniu,
  • podrzucania liści, w celu wykruszenia krawędzi (stworzenie większej powierzchni utlenienia) – tzw. yaoqing, (potem kilkukrotnego powtarzania chłodzenia i yaoqing),
  • podpiekania najlepszych listków, co powoduje zatrzymanie, za pomocą wysokiej temperatury, procesu utleniania – shaqing,
  • zwijania listków w kształt bryłek lub nitek – rouqing,
  • prażenia i osuszania listków w niewielkiej temperaturze – czas prażenia, liczba powtórzeń procesu i wysokość zastosowanej temperatury pozwalają na modyfikacje smaku suszu.

liście, herbata oolong

Właściwości

Jak w przypadku innych rodzajów herbat, regularne spożywanie oolonga niesie ze sobą szereg korzyści. Wprawdzie herbata ta zawiera niewielką ilość kofeiny w porównaniu do innych herbat, ale jest za to wiele innych powodów, by wprowadzić ją do swojej diety. Przede wszystkim herbaty ulung charakteryzują się wysoką zawartością katechin i taniny. Katechiny są silnymi antyutleniaczami, więc spowalniają procesy starzenia, a ponadto przyspieszają spalanie kalorii, dlatego oolong będzie świetnym dodatkiem do diet odchudzających. Taniny natomiast to naturalne garbniki roślinne, które hamują podziały białkowe, przez co działają przeciwnowotworowo.

Herbata turkusowa zawiera również wiele witamin (A, B, C, E, K) i minerałów (potas, selen, wapń, magnez) oraz niacyny, karotenoidy, alkaloidy detoksykujące, a także kwas foliowy. Do jej właściwości zaliczają się ponadto:

  • pomoc w walce z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym,
  • wspomaganie pracy serca i redukcja cholesterolu,
  • wzmocnienie odporności,
  • zwiększenie gęstości mineralnej kości,
  • pomoc w utrzymaniu higieny jamy ustnej,
  • korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci (dzięki
  • dużej zawartości cynku) oraz pomoc w leczeniu trądziku i gojeniu ran,
  • regulacja flory bakteryjnej w jelicie grubym i wspomaganie trawienia,
  • redukcja stresu.

Sposób parzenia herbaty oolong i przechowywanie

Parzenie herbaty ulung nie jest skomplikowane. Parząc tę herbatę, trudniej jest „zepsuć” napar, gdyż powinno się to robić w temperaturze stosunkowo wysokiej – od 95 do 98 stopni Celsjusza. Głównym wyznacznikiem, który określa jej wartość, jest stopień oksydacji, czyli im bardziej oksydowany ulung, tym wyższa temperatura wody, którą zalewamy listki herbaty i odwrotnie. Co do ilości, na 170 mililitrów wody przypada ok. 2-3 gramy liści. Czas parzenia to około 2-3 minuty, jednak z każdym kolejnym parzeniem tej samej porcji suszu, należy ten czas wydłużać. Ważne jest, by przed parzeniem wypłukać herbatę, szczególnie w przypadku, gdy nie możemy mieć pewności, czy podczas upraw nie były stosowane pestycydy lub inne opryski chemiczne. Ponadto ten proces pozwala „obudzić” liście. W kwestii przechowywania herbaty oolong, najlepiej zaopatrzyć się w metalowy lub ceramiczny pojemnik.

Więcej na temat przechowywania herbaty znajdziesz tutaj: https://www.sekretyherbaty.pl/jak-przechowywac-herbate/

parzenie, herbata

Podsumowanie

Herbatą oolong nie pogardzi żaden prawdziwy smakosz herbaty. To rodzaj, który odznacza się dużą różnorodnością smaków i aromatów, a każdy napar jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na swój nietypowy kolor i szczególny wygląd liści, które posłużyły do jego przygotowania. Herbacie tej nie brakuje też wielu właściwości korzystnie wpływających na zdrowie, urodę i samopoczucie. Regularne picie naparu z oolonga wspomaga między innymi redukcję tkanki tłuszczowej, pracę układu krwionośnego czy walkę ze stresem lub trądzikiem. Dlatego warto dać szansę herbacie oolong – miłość od pierwszego łyku gwarantowana. 😉