Suszone li┼Ťcie herbaty
Oolong

Herbata Oolong ÔÇô Co warto wiedzie─ç?

Znamy wiele rodzaj├│w herbat, jednak ma┼éo kto s┼éysza┼é o istnieniu herbaty turkusowej. Oolong to wyj─ůtkowy rodzaj herbaty p├│┼éfermentowanej. Mo┼╝na spotka─ç si─Ö z jej r├│┼╝nymi nazwami. Ze wzgl─Ödu na jej unikalny wygl─ůd, smak i aromat, kt├│re zawdzi─Öcza pochodzeniu i specjalnemu procesowi obr├│bki, ci─Ö┼╝ko jest j─ů zakwalifikowa─ç do jednej z podstawowych kategorii herbat. Je┼Ťli jeste┼Ťcie ciekawi, czym szczeg├│lnym wyr├│┼╝nia si─Ö herbata oolong, sk─ůd pochodzi, jakie s─ů jej w┼éa┼Ťciwo┼Ťci i jak j─ů parzy─ç, przeczytajcie ten artyku┼é! Znajdziecie tu wszystkie informacje i ciekawostki na temat tej szczeg├│lnej herbaty. ­čśë

Czym jest herbata oolong?

Herbata oolong ma wiele r├│┼╝nych nazw ÔÇô inne najcz─Ö┼Ťciej spotykane to ulung lub wulung ale mo┼╝emy si─Ö te┼╝ spotka─ç z takimi okre┼Ťleniami jak: herbata smocza, niebieska, niebiesko-zielona, turkusowa, szmaragdowa, bohea, bou, bohe. Z chi┼äskiego jej nazwa mo┼╝e by─ç przet┼éumaczona jako ÔÇ×herbata czarnego smokaÔÇŁ. Cech─ů charakterystyczn─ů herbaty ulung jest wygl─ůd zaparzonych li┼Ťci, kt├│re maj─ů ciemniejsze brzegi powsta┼ée w procesie fermentacji, a pozosta┼é─ů cz─Ö┼Ť─ç ja┼Ťniejsz─ů.

Jako herbat─Ö turkusow─ů, wyr├│┼╝niaj─ůc─ů si─Ö wygl─ůdem suszu oraz jego w┼éa┼Ťciwo┼Ťciami, ci─Ö┼╝ko jest j─ů sklasyfikowa─ç i przypisa─ç do jednej z najpopularniejszych grup jak czarna, zielona, czerwona czy bia┼éa, jednak umownie najcz─Ö┼Ťciej kategoryzuje si─Ö j─ů jako zielon─ů lub czerwon─ů. Oolong to herbata p├│┼éfermentowana pochodz─ůca w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w z Chin lub Tajwanu.

Herbat─Ö oolong klasyfikuje si─Ö najcz─Ö┼Ťciej ze wzgl─Ödu na jej smak i aromat, kt├│re w g┼é├│wnej mierze zale┼╝─ů od proces├│w, jakim jest poddawana. Niekt├│re rodzaje s─ů gotowe do spo┼╝ycia zaraz po procesie obr├│bki, a niekt├│re zyskuj─ů na jako┼Ťci dopiero po d┼éugim dojrzewaniu i pra┼╝eniu na ogniu, podczas kt├│rego usuwany jest cierpki posmak i niepo┼╝─ůdany zapach. Herbata oolong ma dzi─Öki temu cz─Östo owocowy lub kwiatowy posmak oraz jest uwa┼╝ana za ┼éagodniejsz─ů dla ┼╝o┼é─ůdka. Du┼╝o zale┼╝y te┼╝ od rodzaju drewna wykorzystywanego podczas pra┼╝enia.

Oolongi mog─ů by─ç bardzo r├│┼╝norodne i mie─ç r├│┼╝ne nuty smakowe, dlatego ci─Ö┼╝ko jest podzieli─ç je na odmiany, kt├│rych cechy mieszcz─ů si─Ö w ┼Ťci┼Ťle okre┼Ťlonych ramach. Mo┼╝emy za to mniej wi─Öcej wyr├│┼╝ni─ç dwie kategorie: jasne i ciemne.

  • Jasne herbaty oolong nieco bardziej przypominaj─ů herbaty zielone lub bia┼ée. Mo┼╝na w nich wyczu─ç delikatne owocowo-kwiatowe nuty smakowe, a nawet, w przypadku niekt├│rych odmian, kt├│re zawieraj─ů naturalnie du┼╝o lakton├│w, unikalny mleczny aromat. Herbaty posiadaj─ůce t─ů cech─Ö, cz─Östo bywaj─ů nazywane ÔÇ×milk oolongÔÇŁ.
  • Ciemniejsze ulungi s─ů bli┼╝sze herbatom czarnym i czerwonym i bywaj─ů czasem por├│wnywane do czerwonego wina pod wzgl─Ödem aromatu i po┼é─ůcze┼ä smakowych.

Pochodzenie i proces produkcji herbaty oolong

Herbata oolong pochodzi w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w z Chin – z prowincji Fujian czy Guangdong – oraz p├│┼énocnego i p├│┼énocno-wschodniego Tajwanu, ale t─Ö herbat─Ö produkuje si─Ö r├│wnie┼╝ w Nepalu, Indiach czy Wietnamie.

Wi─Ökszo┼Ť─ç odmian herbaty oolong pochodzi w┼éa┼Ťnie z Chin ÔÇô kraj ten jest jednym z czo┼éowych producent├│w r├│wnie┼╝ tego rodzaju herbaty. Pocz─ůtki produkcji herbaty wulong mia┼éy miejsce w prowincji Fujian, a ponadto na przyk┼éad w Wuyi produkuje si─Ö najdro┼╝sze i najpopularniejsze oolongi, a najbardziej znane to: Da Hong Pao, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Bai Ji Guan, Shui Xian czy Rou Gui. W Anxi natomiast produkowana jest odmiana Tie Guan Yin, kt├│ra jest uwa┼╝ana za jedn─ů z najs┼éynniejszych i najdro┼╝szych.

W Tajwanie t─Ö herbat─Ö zacz─Öto uprawia─ç w po┼éowie XIX wieku. Przemys┼é herbaciany bardzo szybko si─Ö tam rozwin─ů┼é, jednak, z powodu tradycji picia herbaty, wi─Ökszo┼Ť─ç ulung├│w z tamtejszych upraw jest spo┼╝ywana przez Tajwa┼äczyk├│w. Jako i┼╝ na wyspie wyst─Öpuje du┼╝a zmienno┼Ť─ç klimatyczna i r├│┼╝norodno┼Ť─ç geograficzna (mimo niewielkich rozmiar├│w wyspy), poszczeg├│lne uprawy bardzo r├│┼╝ni─ů si─Ö mi─Ödzy sob─ů, przez co smaki i aromaty tajwa┼äskich herbat oolong s─ů niepowtarzalne.

Obróbka herbat oolong składa się z kilku procesów:

  • wi─Ödni─Öcia na wietrze lub s┼éo┼äcu,
  • ch┼éodzenia w cieniu,
  • podrzucania li┼Ťci, w celu wykruszenia kraw─Ödzi (stworzenie wi─Ökszej powierzchni utlenienia) ÔÇô tzw. yaoqing, (potem kilkukrotnego powtarzania ch┼éodzenia i yaoqing),
  • podpiekania najlepszych listk├│w, co powoduje zatrzymanie, za pomoc─ů wysokiej temperatury, procesu utleniania – shaqing,
  • zwijania listk├│w w kszta┼ét bry┼éek lub nitek ÔÇô rouqing,
  • pra┼╝enia i osuszania listk├│w w niewielkiej temperaturze ÔÇô czas pra┼╝enia, liczba powt├│rze┼ä procesu i wysoko┼Ť─ç zastosowanej temperatury pozwalaj─ů na modyfikacje smaku suszu.

li┼Ťcie, herbata oolong

W┼éa┼Ťciwo┼Ťci

Jak w przypadku innych rodzaj├│w herbat, regularne spo┼╝ywanie oolonga niesie ze sob─ů szereg korzy┼Ťci. Wprawdzie herbata ta zawiera niewielk─ů ilo┼Ť─ç kofeiny w por├│wnaniu do innych herbat, ale jest za to wiele innych powod├│w, by wprowadzi─ç j─ů do swojej diety. Przede wszystkim herbaty ulung charakteryzuj─ů si─Ö wysok─ů zawarto┼Ťci─ů katechin i taniny. Katechiny s─ů silnymi antyutleniaczami, wi─Öc spowalniaj─ů procesy starzenia, a ponadto przyspieszaj─ů spalanie kalorii, dlatego oolong b─Ödzie ┼Ťwietnym dodatkiem do diet odchudzaj─ůcych. Taniny natomiast to naturalne garbniki ro┼Ťlinne, kt├│re hamuj─ů podzia┼éy bia┼ékowe, przez co dzia┼éaj─ů przeciwnowotworowo.

Herbata turkusowa zawiera r├│wnie┼╝ wiele witamin (A, B, C, E, K) i minera┼é├│w (potas, selen, wap┼ä, magnez) oraz niacyny, karotenoidy, alkaloidy detoksykuj─ůce, a tak┼╝e kwas foliowy. Do jej w┼éa┼Ťciwo┼Ťci zaliczaj─ů si─Ö ponadto:

  • pomoc w walce z cukrzyc─ů i nadci┼Ťnieniem t─Ötniczym,
  • wspomaganie pracy serca i redukcja cholesterolu,
  • wzmocnienie odporno┼Ťci,
  • zwi─Ökszenie g─Östo┼Ťci mineralnej ko┼Ťci,
  • pomoc w utrzymaniu higieny jamy ustnej,
  • korzystny wp┼éyw na kondycj─Ö w┼éos├│w, sk├│ry i paznokci (dzi─Öki
  • du┼╝ej zawarto┼Ťci cynku) oraz pomoc w leczeniu tr─ůdziku i gojeniu ran,
  • regulacja flory bakteryjnej w jelicie grubym i wspomaganie trawienia,
  • redukcja stresu.

Spos├│b parzenia herbaty oolong i przechowywanie

Parzenie herbaty ulung nie jest skomplikowane. Parz─ůc t─Ö herbat─Ö, trudniej jest ÔÇ×zepsu─çÔÇŁ napar, gdy┼╝ powinno si─Ö to robi─ç w temperaturze stosunkowo wysokiej ÔÇô od 95 do 98 stopni Celsjusza. G┼é├│wnym wyznacznikiem, kt├│ry okre┼Ťla jej warto┼Ť─ç, jest stopie┼ä oksydacji, czyli im bardziej oksydowany ulung, tym wy┼╝sza temperatura wody, kt├│r─ů zalewamy listki herbaty i odwrotnie. Co do ilo┼Ťci, na 170 mililitr├│w wody przypada ok. 2-3 gramy li┼Ťci. Czas parzenia to oko┼éo 2-3 minuty, jednak z ka┼╝dym kolejnym parzeniem tej samej porcji suszu, nale┼╝y ten czas wyd┼éu┼╝a─ç. Wa┼╝ne jest, by przed parzeniem wyp┼éuka─ç herbat─Ö, szczeg├│lnie w przypadku, gdy nie mo┼╝emy mie─ç pewno┼Ťci, czy podczas upraw nie by┼éy stosowane pestycydy lub inne opryski chemiczne. Ponadto ten proces pozwala ÔÇ×obudzi─çÔÇŁ li┼Ťcie. W kwestii przechowywania herbaty oolong, najlepiej zaopatrzy─ç si─Ö w metalowy lub ceramiczny pojemnik.

Wi─Öcej na temat przechowywania herbaty znajdziesz tutaj: https://www.sekretyherbaty.pl/jak-przechowywac-herbate/

parzenie, herbata

Podsumowanie

Herbat─ů oolong nie pogardzi ┼╝aden prawdziwy smakosz herbaty. To rodzaj, kt├│ry odznacza si─Ö du┼╝─ů r├│┼╝norodno┼Ťci─ů smak├│w i aromat├│w, a ka┼╝dy napar jest wyj─ůtkowy, nie tylko ze wzgl─Ödu na sw├│j nietypowy kolor i szczeg├│lny wygl─ůd li┼Ťci, kt├│re pos┼éu┼╝y┼éy do jego przygotowania. Herbacie tej nie brakuje te┼╝ wielu w┼éa┼Ťciwo┼Ťci korzystnie wp┼éywaj─ůcych na zdrowie, urod─Ö i samopoczucie. Regularne picie naparu z oolonga wspomaga mi─Ödzy innymi redukcj─Ö tkanki t┼éuszczowej, prac─Ö uk┼éadu krwiono┼Ťnego czy walk─Ö ze stresem lub tr─ůdzikiem. Dlatego warto da─ç szans─Ö herbacie oolong – mi┼éo┼Ť─ç od pierwszego ┼éyku gwarantowana. ­čśë

Mo┼╝liwo┼Ť─ç komentowania Herbata Oolong ÔÇô Co warto wiedzie─ç? zosta┼éa wy┼é─ůczona