Biała herbata
Biała

Biała herbata – właściwości, działanie i parzenie

O ile dobrze znane nam są różne herbat, np.: czarna, zielona, czerwona, o tyle herbata biała jest stosunkowo mało popularna. Jednak to wcale nie oznacza, że jest w jakiś sposób gorsza smakowo czy pod względem właściwości – biała herbata jest bardzo smaczna, aromatyczna i niezwykle wartościowa. Jednak co jest w niej wyjątkowego, czym się wyróżnia i czy warto ją pić? Dzisiaj zdradzimy wszystkie informacje dotyczące herbaty białej oraz wszystkie tajemnice, które skrywa. Czytając ten artykuł poznacie tajniki parzenia herbaty białej, jej wyjątkowe właściwości oraz kilka ciekawych faktów na jej temat. Ciekawi? Sprawdźcie! 😉

Skąd wzięła się nazwa białej herbaty?

“Liście po przejściu przez etap suszenia w warunkach naturalnych mają srebrny odcień, widoczne są delikatne włoski (tzw. silver tips). Niektóre z nich, to tzw. białe herbaty pąkowe, nie zawierające w ogóle rozwiniętych liści, ale występują również białe herbaty liściowe, które wytwarzane są z pędów o jednym pąku i 2-3 rozwiniętych liściach. Ponieważ pąki nadają suchej herbacie szarobiały kolor, tę grupę herbat nazywa się „białymi”.”

Najpopularniejsze odmiany herbaty białej to: Yin Zhen, Bai Mu Dan (lub Pai Mu Tan), Shou Mei. Najbardziej ekskluzywną odmianę stanowi Yin Zhen, którą produkuje się w chińskiej prowincji Fujian z pąków liściowych zwanych yinzhen, czyli “srebrne igiełki”, które swoją nazwę zawdzięczają pokrywającemu je, srebrnemu meszkowi. Herbata ta ma najdelikatniejszy smak, przez co jest najdroższa. Charakterystyczną i ciekawą cechą naparu są srebrne włoski listków, które pływają na powierzchni.

Napar z białej herbaty ma jasną, słomkową barwę, delikatny smak o lekko słodkich charakterze oraz subtelny aromat. Nic więc dziwnego, że od wielu lat była uznawana za tak ekskluzywną, jednak to nie jedyne jej wyjątkowe cechy. W białej herbacie kryje się wiele cennych składników jak między innymi: duża ilość witaminy C, związki antyoksydacyjne i antymutagenne, polifenole, fluor, kofeina.

Opis i proces produkcji białej herbaty

Biała herbata pochodzi z Chin i tam stanowi synonim bogactwa. Pijana tylko przez osoby z wyższych klas, stała się jedną z najciekawszych i najbardziej poszukiwanych rodzajów herbat. Herbata biała wyróżnia się wyjątkową barwą naparu, niespotykanym smakiem i ciekawymi właściwościami. Jest wyjątkowa również ze względu na proces produkcji, który wymaga pracy i zaangażowania. Jest najmniej przetworzoną herbatą, czyli powinniśmy pić ją częściej niż zieloną lub czarną. Biała herbata zawiera najwięcej składników odżywczych, a przy tym smakuje delikatnie słodko. Posiada ponadto podobną ilość kofeiny, co inne rodzaje naparów.

Ma interesujący srebrzysto-biały kolor, który powstał dzięki wyjątkowemu procesowi produkcji. Aby uzyskać białą herbatę, należy włożyć w to wiele pracy, zaangażowania i miłości. Nie można skupić się wyłącznie na zbieractwie i przetwórstwie, jak ma to miejsce w przypadku innych odmian. Biała herbata wymaga, by krzewy herbaciane były chronione przed działaniem promieni słonecznych. Dzięki temu nie dochodzi do wytworzenia się chlorofilu, który nadałby listkom charakterystyczny zielony kolor. W ten sposób następuje szybsze więdnięcia listków, które wysuszone posiadają piękny biały kolor.

Cały proces jest uzależniony od producenta oraz tego, na jaki rynek trafi produkt końcowy. W Polce możemy kupić naturalną białą herbatę już za 20 złotych za 100 gram lub nawet za 5 razy więcej. Najdroższe są odmiany uprawiane na ekologicznych terenach, z certyfikatami i bardzo dobrym jakościowo suszem, w którym nie znajdziemy łodyg, a jedynie piękne liście. Warto wiedzieć, że dobrej jakości, naturalna biała herbata produkowana w Chinach jest poddawana pewnym limitom, a sam proces produkcji przebiega z przestrzeganiem rygorystycznych zasad, norm i tradycji. Zbiory dokonywane są wyłącznie wczesną wiosną, ponieważ według tradycyjnych metod używa się wyłącznie pąków liści. Herbata biała należy do grupy lekko fermentowanych.

herbata, liście białej herbaty

Parzenie białej herbaty

Białą herbatę najlepiej przyrządzać w porcelanowym, ogrzanym czajniczku. Można ją zaparzać trzykrotnie zalewając wodą o temperaturze 85-90 °C przez około 5 minut. Tak przyrządzony napar będzie posiadał delikatnie słodki posmak. Warto wiedzieć, że w celu zachowania wszystkich dobroczynnych właściwości suszu należy wydłużać czas każdego kolejnego parzenia o następne 30-60 sekund.

Należy również zwrócić uwagę na samo podgrzewanie wody, które jest znaczące dla zachowania odpowiedniego aromatu i smaku naparu z białej herbaty. Wodę należy gotować do tzw. białego wrzenia, czyli nie wolno jej przegotować. Ponadto do tego celu najlepiej użyć wody źródlanej, a nie tej prosto z kranu.

Przeczytaj również: https://www.sekretyherbaty.pl/jak-parzyc-herbate/

Właściwości białej herbaty:

Herbata biała ma wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, urodę i samopoczucie, dlatego regularne picie tego rodzaju herbaty może przynieść mnóstwo pozytywnych skutków. Może się wydawać, że to tylko herbata i niemożliwe jest, żeby jej działanie było aż tak cudowne, jednak często spożywane napary naprawdę mają duży wpływ na poprawę ogólnej kondycji organizmu. Składniki, jakie zawiera dobrej jakości produkt, sprawiają, że biała herbata:

  • wspomaga odporność;
  • łagodzi stres;
  • relaksuje umysł i ciało;
  • działa pobudzająco i orzeźwiająco;
  • wspomaga koncentrację;
  • chroni przed rakiem;
  • chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem się skóry;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • chroni serce i układ krwionośny przed chorobami;
  • wzmacnia kości;
  • wspomaga leczenie zapalenia stawów;
  • działa antybakteryjnie;
  • wzmacnia zęby i dziąsła.

Biała herbata jako prawdziwy eliksir młodości

Osoby, które dopiero zaczęły się interesować zielarstwem i herbatami, z pewnością tkwią w przekonaniu, że to zielona herbata jest uznawana za najlepszy eliksir młodości. Owszem, jest w tym dużo racji, ale porównując ją do odmiany białej, wypada bardzo kiepsko. Biała herbata zawiera prawie trzykrotnie więcej polifenoli niż herbata zielona, z tego więc względu nie ulega wątpliwości, że zdecydowanie ma dużo większe działanie przeciwstarzeniowe.

herbata biała

Podsumowanie

Choć popularność białej herbaty nie jest tak duża jak w przypadku innych rodzajów herbat, nie jest ona w żaden sposób od nich gorsza. Od lat białą herbatę uznawano za przyjemność zarezerwowaną dla osób z wyższych klas, dlatego niezaprzeczalnie jest to wyjątkowy produkt. Jej oryginalny smak zawdzięczamy specjalnym metodom, stosowanym podczas upraw i produkcji – liście zbierane są wczesną wiosną, gdy mają jeszcze postać pąków. To właśnie sprawia, że napar jest tak delikatny w smaku i zapachu. Regularne picie herbaty białej, oprócz walorów smakowych i przyjemności, niesie ze sobą również wiele korzyści dla organizmu, jak na przykład: wzmocnienie odporności, ochrona przed działaniem wolnych rodników, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu czy redukcja uczucia stresu. Cena tej herbaty mieści się w dużym przedziale cenowym, a ponadto jest bardzo dużo jej rodzajów, dlatego każdy znajdzie odpowiednią dla siebie. To wybór idealny nie tylko dla smakoszy białej herbaty, ale również wszystkich osób, które po prostu chcą zadbać o siebie i oczywiście lubią herbatę. 😉

Możliwość komentowania Biała herbata – właściwości, działanie i parzenie została wyłączona