Biała,  Biała herbata,  Rodzaje herbat,  Zielona herbata

Jaką herbatę wybrać

Czarna, zielona czy biała? A może czerwona? Liściasta czy w torebce? Te pytania mogą podkreślić częsty dylemat, przed jakim stoimy przy wyborze herbaty, jednego z najbardziej popularnego napoju świata. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę, chcąc zakupić jak najlepszą i najsmaczniejszą herbatę?  

Warto pamiętać, że prócz walorów smakowych i kolorystycznych, każda herbata ma swoje indywidualne właściwości. By zakupić herbatę wysokiej jakości, niejednokrotnie musimy “przeprawić się” przez różnorodność smaków, producentów i form herbaty z tego samego gatunku. Przybliżmy niektóre z nich.

To coś więcej niż zwykły napój

“Herbata to herbata” – być może słyszałeś kiedyś takie stwierdzenie, jednak bez względu na to od kogo, można mianować go tytułem ignoranta. W wielu kulturach sposób parzenia, picia i dobrania herbaty jest namiastką dobrego wychowania, manier i różnych umiejętności. W Chinach wśród jednej z mniejszych społeczności, jeśli kandydatka na żonę źle zaparzy i dobierze smak herbaty dla przyszłych teściów, automatycznie zostaje zdyskwalifikowana do zamążpójścia. Oznacza to bowiem, że nie jest dobrą gospodynią i nie spełni oczekiwań swojej nowej rodziny.

Co prawda nie mieszkamy na wschodzie, a wybór herbaty nie będzie rzutował na naszą przyszłość i życie, ale dzięki pewnej wiedzy możemy zaznać jeszcze więcej przyjemności z picia tego liściastego wywaru.

herbata

 

Geneza herbaty

Kiedyś pewien uroczy 6 -latek na pytanie “Skąd pochodzi herbata?” lekko zirytowany oczywistością odpowiedzi, odparł pewny siebie: “Herbatę kupuje się w sklepie” i mimo że nie można temu zaprzeczyć, warto dowiedzieć się, jak do niego trafiła.

Przyjmuje się, że “wynalazcami” herbaty są Chińczycy, którzy pięć tysięcy lat temu opisali jej smak i niebagatelne właściwości, a także metody jak ją parzyć, by uzyskać jak najsmaczniejszy napar.

Do Europy herbata dotarła dopiero w XVII wieku za sprawą Holendrów, którzy byli oczarowani jej bogactwem smaku, a następnie fascynacja herbatą udzieliła się Anglikom, którzy zakładali własne plantacje na polach Sri lanki.

Rodzaje i odmiany herbat

A jakie herbaty możemy spotkać na swojej drodze i czym się od siebie różnią? Oto niektóre z nich:

 

Herbata czarna jest jedną z najpopularniejszych herbat goszczących w naszych domach. Z czego wynika jej sława? Charakterystyczny smak z odrobiną wyczuwalnej goryczy jest tu jej kluczowym atutem, a ponadto dobrze komponuje się z różnymi dodatkami jak cukier i cytryna. Powstaje w wyniku skręcenia, fermentacji i wysuszeniu liści, które po zaparzeniu nadają herbacie ciemnej barwy. Jednym z często wybieranych gatunków tego rodzaju jest earl grey, który ma szczególnie wyrazisty i cytrusowy smak.

Co ciekawe, czarna herbata działa na nasz układ nerwowy, a więc wpływa na nastrój i skupienie umysłu. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i pobudza wydzielanie enzymów trawiennych. Jednak unikać jej powinny osoby cierpiące na niedokrwistość, gdyż może utrudniać przyswajanie żelaza. Mocnej czarnej herbaty nie należy pić wieczorami, gdyż może zaburzyć nasz rytm snu.

Wśród herbat czarnych, zaliczanych do tzw. wyższej półki wyróżniamy:

  1. Chińskie – pochodzące z chińskiej prowincji Yunnan
  2. Cejlońskie – pochodzące ze Sri Lanki
  3. Tureckie
  4. Indyjskie – w szczególności Assam i Darjeeling
  5. Japońskie

Jeśli więc lubisz czarną herbatę, wybieraj spośród wyżej wymienionych, a dzięki temu będziesz cieszyć się pełnią smaku i jakości.

 

Typów i gatunków zielonej herbaty jest bardzo wiele. Czym się od siebie różnią? Kolorem, zawartością kofeiny, wyglądem liści i smakiem naparu. Jak to możliwe? Sekret kryje się w porze i sposobie zbierania zielonej herbaty, a także w kraju jej uprawiania. Najwięksi koneserzy na świecie uważają, że zielona herbata zbierana latem o świcie ma znacznie intensywniejszy aromat niż ta zbierana pod wieczór. A dzięki czemu zawdzięcza swój kolor? W odróżnieniu od herbaty czarnej herbata zielona nie podlega procesowi fermentacji. Zielone liście zbiera się, po czym od razu suszy, co pozwala na zachowanie barwy i substancji odżywczych młodych roślin. Ostatnimi czasy zielona herbata prześciga czarną w rankingu popularności. Dlaczego? Bo w jej przypadku działa odchudzająco. Dzięki zawartym katechinom ogranicza wchłanianie tłuszczy i znacząco przyspiesza metabolizm, jednocześnie oczyszczając organizm z toksyn. Ocenia się, że wystarczy pić regularnie dwie filiżanki dziennie tego naparu, by poczuć zmniejszoną chęć na słodycze i podjadanie.

Wśród zielonych herbat dobrej jakości możesz wybrać:

  1. Japońska sencha – jest niezwykle delikatna, a swój “aksamitny” smak zawdzięcza porze zbierana jej liści, która przypada na przełom kwietnia i maja.
  2. Chińska Dragonwell z prowincji Long Jing, której liście mają charakterystyczną złotawą barwę.
  3. Japońska Matcha – najczęściej ma sproszkowane liście o dość słonawym smaku umami, a jej aromat przypomina słono-gorzkawą woń.

 

Wśród herbat znajdziesz też taką, która łączy ze sobą dwie różne, a przynajmniej można tak w powiedzieć w uproszczeniu. Do takich gatunków należy Oolong. Do jej produkcji wykorzystuje się starsze i większe liście, które łatwo zrolować, a następnie poddać odpowiednim procesom utleniania. Im mniejsze utlenienie tym Oolongowi bliżej do herbaty zielonej, a jeśli poziom utleniania oscyluje w około 60% smakiem i wyglądem przypomina herbaty czarne. Uznawane są za bardziej luksusowe i wyszukane, a do najlepszych Oolongów zalicza się Tajwańskie i Chińskie, które są jej producentami od stuleci.

 

Często błędnie do herbat czerwonych zaliczana jest herbata pu erh, która jest zupełnie innym gatunkiem. Czym więc charakteryzuje się czerwona herbata? Uważa się, że jest najbardziej wyrazista i aromatyczna spośród swoich herbacianych krewnych i uważa się ją za rarytas. Ta pół fermentowana herbata zawiera wiele enzymów, które działają przeciwwirusowo. Do najwyżej ocenianych gatunków należą herbaty pochodzące z Chin i Tajwanu, dlatego jeśli chcesz poznać pełnię aromatycznego gorzkiego smaku, warto kupić herbatę z tych dwóch regionów.

 

Wśród naszego zestawienia nie mogło zabraknąć białej herbaty. Zbiera się ją jeszcze w okresie dojrzewania, nim jej liście w pełni się rozwiną i ma formę pąków, po czym suszy na słońcu.

Według statystyk należy ona do najrzadszego gatunku, bo jej udział wśród herbat wynosi jedynie 2%. Uważa się, że biała herbata jest najdelikatniejszą herbatą, a jej napar ma jasnożółty kolor. Nie znajdziesz w niej charakterystycznego gorzkiego smaku, a jej miano “Herbacianej Cesarzowej” mówi samo za siebie. Jej właściwości zbliżone są do tych, jakie zawiera zielona herbata, ale są znacznie silniejsze. W dawnych czasach to za jej pomocą leczono różnego rodzaju alergie i astmę. Za najlepsze gatunki tego suszu uznaje się te wyhodowane w południowej części Chin w miejscowościach Fuding i Zhenghe. Oczywiście nie są to jedyne plantacje, gdzie hoduje się białą herbatę, ale produkty z tych miejsc uznawane są za najbardziej tradycyjne.

Dobry pomysł na prezent

Ze względu na swoją wyjątkowość, herbata w wielu miejscach na świecie, uznawana jest za wyjątkowy podarek. Ten niewielki susz może sprawić wiele radości, cieszyć smakiem, a także właściwościami leczniczymi. W takim razie nasuwa się pytanie: jaką herbatę wybrać na prezent?

Wśród niezliczonych rodzajów herbat pamiętaj w tym wypadku o upodobaniach i gustach. Jeśli obdarowany lubi zieloną herbatę masz możliwość wyszukania czegoś wyjątkowego pośród mnóstwa kombinacji – od bardziej wytrawnych po słodkawe aromaty. Herbata czarna z dodatkiem owoców lub kwiatów będzie idealna dla osób zdecydowanych i konkretnych, a czerwona i biała, dla prawdziwych koneserów ceniących wysoką jakość wywaru. Jeśli robisz komuś prezent, unikaj kupowania herbat w torebkach. Dlaczego? Po pierwsze jest to nieeleganckie. Herbaty “ekspresowe” czyli te w torebkach zostały stworzone z myślą o codziennym i wygodnym użytkowaniu, a więc dostały miano bardziej pospolitych. Po drugie mówi się, że najlepszą jakość zawsze mają herbaty liściaste. Nie są mielone na “popiół”, a po ponownym zalaniu, dalej można cieszyć się ich smakiem i aromatem, czego nie można powiedzieć o torebkowych odpowiednikach.

Jednak bez względu na to, jaką herbatę wybierzesz, kieruj się powyższymi wskazówkami, a prezent na pewno będzie udany i co najwazniejsze – wyjątkowo aromatyczny i smaczny!