Porady

Jak parzyć herbatę

Herbata. Jeden z najpopularniejszych napojów świata. Gości na stołach o każdej porze dnia, a dzięki rozmaitym dodatkom i odmianom, cieszy podniebienie najbardziej wymagających koneserów. Ale od czego zależy wykwintność i wysoka jakość herbaty? Nie tylko jej rodzaj i gatunek ma znacznie, a sposób przyrządzenia, czyli parzenia. Jak więc zrobić to w umiejętny sposób, by cieszyć się pełnią smaku i właściwości tego pysznego wywaru?

Być może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale umiejętne parzenie herbaty nie tylko wpływa na smak, ale także na przyswojenie przez nasz organizm jej właściwości odżywczych. To jak ważny jest to proces, unaocznia nam, chociażby stosunek do niego ludzi mieszkających na Dalekim Wchodzie. W Japonii i wielu krajach azjatyckich parzenie herbaty stało się wręcz rytuałem i świętością. Każdy z nas zapewne słyszał o tzw. Ceremonii Parzenia Herbaty. Jest to XIV wieczna tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, mająca na celu odnalezienie równowagi pomiędzy światem ludzi i przyrody.

Podniosłość ceremonii nadaje fakt, że do parzenia herbaty potrzebne jest specjalne pomieszczenie, w którym następuje kilkugodzinny rytuał, podczas którego dobiera się idealne proporcje liści, temperaturę wody i długość parzenia, a także pity napój podawany jest w specjalnie przygotowanych do tego naczyniach. Wiąże się to też z oddaniem szacunku obsługiwanym gościom i ofiarowanie im tego, co najlepsze. Nie chcemy w tym artykule zagłębiać się zbytnio w tradycje azjatyckich kultur, ale ta wzmianka miała jedynie pokazać, jak często w ignorancki sposób podchodzimy do kwestii parzenia herbaty. Co tracimy takim podejściem? Prawdziwy smak herbaty, ale także jej zbawienne właściwości, które momentalnie zginą jeśli temperatura wody będzie za wysoka lub zbyt niska.

Jak więc należy w prawidłowy sposób parzyć herbatę?

Wszystko ma znaczenie

Gatunek liści, magazynowanie i ich przechowywanie, jakość wody i jej temperatura, czas parzenia, naczynia i ilość – te wszystkie elementy mają znaczenie w równym stopniu oraz są tak samo ważne. Omówmy każdy z nich.

Woda i jej jakość

Woda jest podstawą parzenia herbaty. Śmiało możemy powiedzieć, że to od niej zależy, jak wartościowy napar uzyskamy. Im bardziej miękka woda, czyli z małą zawartością żelaza, wapnia i magnezu, tym lepiej. Jeśli w miejscu naszego zamieszkania występuje woda mocno mineralizowana, warto przed zagotowaniem najpierw ją przefiltrować.

wrzątek

 

Dzbanek, czajniczek czy termos?

Naczynie, w którym parzymy naszą herbatę, powinien być przede wszystkim czysty i na tyle duży, by liście herbaty mogły swobodnie się rozwinąć. Ponadto należy go najpierw “ogrzać”, gdyż od tego zależy utrzymanie temperatury przez nasz herbaciany wywar. Jak to zrobić? Na dno czajnika wlej zagotowaną wodę, zamieszaj i odczekaj chwilkę, a następnie wylej zawartość. Dopiero teraz możesz wsypać odpowiednią ilość herbaty liściastej w celu jej zaparzenia.

Czas i temperatura

Nie należy każdej herbaty traktować tą samą miarą. Każda herbata jest inna i należy mieć do niej indywidualne podejście, także w wypadku czasu i temperatury zaparzania. Oto drobna podpowiedź jak powinno wyglądać pierwsze parzenie poszczególnych gatunków.

 

  • Jak parzyć herbatę zieloną

 

Zielona herbata należy do tych, które możemy parzyć wielokrotnie, ale z każdym kolejnym parzeniem otrzymamy delikatniejszy smak. Przyjmuje się, że z w zależności od jej pochodzenia różne są temperatury zaparzania naparu. Chińskie należy zaparzyć w temperaturze 75 – 85 C przez 1,5 – 2,5 minut. Jeśli nasza zielona herbata ma pochodzenie japońskie, wartości te należy zmienić. Wtedy czas parzenia powinien wynosić 1-1,5 minuty w wodzie o temperaturze 65-75 C.

Warto także wspomnieć, że jeśli chcemy, by zielona herbata nas w pełni pobudziła, należy ją parzyć około 3 minuty, gdyż wtedy z liści herbaty zaczyna wydzielać się teanina odpowiedzialna za pobudzenie.     

 

  • Jak parzyć herbatę czarną

 

Mimo że czarna herbata jest jedną z najpopularniejszych herbat, jest parzenie ma często wiele do życzenia. Prawidłowo, by uzyskać idealny smak i bursztynową barwę naparu, należy ją zaparzyć w 90 C przez około 1,5 minuty, szczególne odmiany indyjskie, które są bardzo intensywne i mocne, a liście momentalnie uwalniają swoje właściwości odżywcze.

 

  • Jak parzyć herbatę białą

 

Jeśli mamy do czynienia z herbatą białą oczekujemy zapewne delikatnego i lekko cytrusowego smaku. By uzyskać taki aromat i “aksamitny” napar warto zalać liście wodą o maksymalnej temperaturze 80 C. Biała herbata do tych gatunków, które możemy parzyć wielokrotnie. Czas parzenia pierwszego zalania powinien zamykać się w przedziale 1- 3 minut, natomiast kolejne może trwać nawet 5 minut. Wszystko jednak zależy od jej gatunku i czy jest w pełni herbatą liściastą, czy może zawiera kwiatowe dodatki. Jeśli jest nimi wzbogacona, liście mogą potrzebować dłuższego czasu parzenia, by w pełni oddać swój smak.

  • Jak parzyć herbatę czerwoną

Parzenie czerwonej herbaty powinno trwać 1-3 minut, gdyż po 3 minucie otrzymamy gorzki i wręcz piołunowaty smak. Temperatura wody może wahać się 80 C do 90 C. Do herbaty pu erh, którą często błędnie zalicza się jako herbatę czerwoną, używamy wody o temperaturze 90 C, a jej parzenie nie powinno przekraczać 2 minut. Wtedy otrzymamy idealny i pełnowartościowy napar. Wtedy otrzymamy idealny i pełnowartościowy napar, którego nie trzeba będzie łagodzić cukrem czy dodaniem soku z cytryny.

Wątki poboczne

Oczywiście nie możemy powyższych wskazówek traktować jako sztywnych ram. Produkty dostępne na rynku są tak różnorodne, że nie można traktować, każdej herbaty tak samo. Warto zerknąć na wskazówki producenta i kraj pochodzenia. Liście danej herbaty mogą się od siebie znacząco różnic nawet w obrębie tego samego gatunku, a więc temperatura wody, barwa naparu i inne zasady parzenia mogą być odrobinę inne.

Jednak zasady podane w artykule nie dotyczą herbat w torebkach. Dlaczego? Zostały one stworzone z myślą o “szybkim zalaniu i szybkim wypiciu”. Zawartość jest mocno zmielona i często potrzebuje zaledwie chwilki, by była gotowa do spożycia. Przez koneserów jest ona uważana za półprodukt, gdyż najczęściej powstaje z liści niższej klasy i gatunku. Jest efektem działania, które można określić: Nic nie może się zmarnować. Herbata liściasta jest natomiast bardziej wymagająca i jest pełnowartościowa. Jej substancje naturalne są w pełni zachowane, a to przekłada się także na jakość. Taką herbatę zakupimy w wyższej cenie, ale patrząc na ilość korzyści i pozytywów, jest ona w pełni warta tych dodatkowych kosztów.

Idealna ilość pełnią smaku  

Pozostaje nam jednak do wyjaśnienia ostatni aspekt – ilość. Przyjmuje się, że bez względu na to, jaką herbatę wybierzemy, należy trzymać się proporcji: 1 łyżeczka na 130 ml wody. Jeśli jednak kupujemy produkty herbaciane o bardzo mocnym i korzennym smaku, dla uzyskania lżejszej kompozycji należy zastosować następującą miarę: 1 łyżeczka na 250 ml wody. Dobrym sposobem jest zaparzać herbatę w czajniczku, a nie bezpośrednio w szklance. Łatwiej jest wówczas określić ilość suszu i wody tak, by pasowała smakiem naszemu podniebieniu.

A co jeśli nie przepadamy za herbatą liściastą ze względu na jej pływające liście w kubku? Wystarczy, że do naczynia włożysz specjalnie przeznaczone do zaparzania sitko, które zniweluje ten problem, a Ty w pełni będziesz mógł się cieszyć pełnią smaku, pijąc herbatę smaczną, wyrazistą i esencjonalną.