rozgrzewająca herbata z kardamonem oraz z cytryna
Rodzaje herbat

Rozgrzewająca herbata z kardamonem

​​Kiedy na zewnątrz hula porywisty wiatr, a zimne krople jesiennego deszczu miarowo uderzają w szyby, szukamy sposobu, aby jak najszybciej się rozgrzać. 

Jednym ze sposobów na rozgrzanie i pobudzenie, jest gorąca herbata, która  wypełnia nas przyjemnie rozchodzącym się po organizmie ciepłem.

Jeśli do herbaty dodamy korzenne przyprawy, to nie tylko uzyskamy przyjemne rozgrzanie, ale dodatkowo wzbogacimy nasz organizm w cenne, zdrowotne właściwości zawarte w przyprawach.

Kardamon, bo o nim dziś będzie mowa, jest doskonałym dodatkiem do herbaty na jesienne chłody i długie zimowe wieczory – poznaj tę wyjątkową przyprawę i przepisy na pyszną herbatę z jej użyciem.

Skąd pochodzi kardamon

kardamon

Kardamon to dziko rosnąca roślina występująca w Azji, w Indiach, Chinach, na Cejlonie, w Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii oraz w Ameryce Południowej, gdzie został niegdyś sprowadzony i uprawiany obecnie.

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych, która daje zbawienny cień w lasach tropikalnych i plantacjach. Zaraz po szafranie jest najdroższą przyprawą świata!

Najlepsze i najdroższe zarazem są owoce kardamonu zielonego (malabarskiego), później czarnego, który tak naprawdę ma kolor brązowy i białego, czyli wybielanego oparami siarki.

Kardamon to wysoka roślina bulwiasta, osiąga od 2 do 5 m, a sporej wielkości liście, mogą mieć nawet 30-60 cm szerokości, dają przyjemny cień.

Nasiona kardamonu zbiera się w całości od października do grudnia, zanim dojrzeją. 

W ten sposób unika się ich nadmiernego rozwarstwienia podczas leżakowania w pełnym słońcu, co skutkowałoby utratą ich jakości – kardamon bardzo wietrzeje, czyli szybko traci swój smak i aromat.

Dlatego też najlepiej jest kupować całe ziarna kardamonu i rozdrabniać je samodzielnie, tuż przed spożyciem np. w moździerzu.

Przyjemny, nieco ostry i korzenny aromat ziaren kardamonu to zasługa zawartego w nim oleju kardamonowego, którego może być nawet 9%.

Prozdrowotne działanie kardamonu

Kardamon znany jest ze swojego pozytywnego wpływu na organizm, dlatego też jest często stosowany w medycynie, która wykorzystuje jego właściwości lecznicze.

Kardamon działa następująco: 

  • łagodzi objawy przeziębienia,
  • poprawia trawienie,
  • delikatnie pobudza organizm,
  • wzmacnia koncentrację,
  • wzmaga apetyt,
  • działa bakteriobójczo,
  • działa antydepresyjnie,
  • podnosi libido (uznawany jest za afrodyzjak),
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • działa moczopędnie,
  • poprawia trawienie białek,
  • łagodzi bóle reumatyczne (często w postaci plastrów rozgrzewających),
  • zmniejsza namnażanie się komórek rakowych.

W składzie wielu farmaceutyków czy medykamentów znajduje się kardamon, który wspomaga łagodzenie wielu dolegliwości.

Stosuje się go również jako przyprawę – to znany i lubiany dodatek do potraw w Indiach, Chinach i na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Środkowej oraz Skandynawii.

Pozyskiwany z nasion olejek kardamonowy wykorzystywany jest nie tylko w medycynie i kuchni, ale również w kosmetyce – kardamon więc wyróżnia się szerokim zastosowaniem. 

Herbata z kardamonem dla zdrowia

Dla podniesienia odporności i witalności organizmu warto wprowadzić
kardamon do naszego menu.

Można go dodawać do nalewek, wódek i likierów, jednak najczęściej jest używany do potraw curry, a także jako przyprawa aromatyzująca pikle, marynowane śledzie czy grzane wino.

Dodawany jest również do deserów, sałatek, dań mięsnych czy pasztetów.

Warto codziennie spożywać go również jako dodatek do herbaty czy kawy, uzyskując w ten sposób aromatyczny napój, poprawiający naszą koncentrację. I to nie tylko w chłodne dni.

Parzenie herbaty z kardamonem – przepisy

Karak Chai, to mocna, słodka i przyjemnie pobudzająca herbata, która jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie – poznaj tajniki jej parzenia i prosty przepis.

herbata - karak chai

Karak Chai

Składniki:

  • 1 łyżka kardamonu,
  • 1 łyżka liści czarnej herbaty,
  • 1/2 litra wody,
  • 1 łyżka cukru, może być również miód.
  • 100 g mleka (najlepiej skondensowanego).

Przygotowanie:

  1. Kardamon zmiażdżyć w moździerzu.
  2. Do garnuszka wlać wodę, dodać liście herbaty i postawić na ogniu.
  3. Do gotującej się wody wrzucić zmiażdżony kardamon i gotować ok. 5 min.
  4. Po tym czasie nadal gotując na małym ogniu, dodać mleko oraz cukier.
  5. Doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z ognia i przecedzić przygotowaną  herbatę do dzbanka, najlepiej sprawdzi się  wysokie, smukłe naczynie. 

Karak Chai zgodnie z przepisem ma być dość słodka, lecz jeśli podana ilość cukru jest zbyt duża, to można ją zmienić, zmniejszyć wg uznania.

Masala Chai

Uwielbiana i popularna w Indiach herbata – słodka, gęsta i bardzo aromatyczna – poznaj i wypróbuj prosty przepis.

herbata - masala chai

  Składniki:

  • 350 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • 3 łyżki czarnej herbaty,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • 1/3 łyżeczki przyprawy masala – (cynamon, goździki, imbir, kardamon, pieprz, gałka muszkatołowa, anyż).
  1. Do garnuszka wlać mleko, wodę, herbatę, miód/ cukier oraz przyprawy.
  2. Wszystkie produkty wymieszać i zagotować – po zagotowaniu zmniejszyć ogień.
  3. Gotować na małym ogniu ok. pół minuty.
  4. Zdjąć z ognia i przelać do imbryka przez sitko, by odcedzić fusy.
  5. Masala Chai najlepiej smakuje na ciepło.

A co, jeśli nie lubimy połączenia herbaty i mleka?

Jest na to sposób – poniżej poznaj prosty przepis na pyszną i aromatyczną wersję herbaty z kardamonem, imbirem, cynamonem, goździkami i owocami na chłodne dni.

rozgrzewająca herbata z kardamonem

Składniki

  • 1 łyżka liści zielonej herbaty lub czarnej wg uznania (unikajmy herbaty w torebkach),
  • 0,5-0,75 litra wody,
  • łyżeczka przypraw: kardamon, imbir, cynamon, goździki,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • plasterki cytryny, pomarańczy.

Parzenie

  1. Do garnuszka wlać wodę, dodać herbatę oraz przyprawy – gotować na wolnym ogniu ok.5 min.
  2. Pod koniec gotowania dodać cukier lub miód.
  3. Po zagotowaniu przelać do dzbanka, dodać plasterki owoców.
  4. Pić gorący napar.

Podsumowanie

Bywają dni, w których mamy ogromną chęć na rozgrzanie organizmu od środka, szczególnie po wszelkich aktywnościach na świeżym powietrzu. Wypróbuj koniecznie powyższe przepisy, by zachwycić się aromatem i smakiem korzennej, rozgrzewającej herbaty.