kobieta z filiżanką herbaty
Porady

5 najlepszych herbat na jesień

Jesień to czas, kiedy nasza odporność się osłabia. Wiatr, częste opady deszczu i obniżenie temperatury nie zawsze nam sprzyjają. Niejednokrotnie mamy chęć zaszyć się w domu i nie wychodzić aż do wiosny. Z drugiej strony wiele osób uwielbia jesień. Zmiana pory roku często wiąże się z wymianą garderoby, jesienny klimat sprzyja długim spacerom po lesie i podziwianiu zmieniającej się, kolorowej przyrody. Niezależnie od tego, która wersja jesieni jest nam bliższa, w chłodne wieczory nikt z nas nie oprze się smacznej, jesiennej herbacie, która rozgrzewa nasz organizm i pozwala na przyjemny relaks. Jaką herbatę wybrać w okresie jesienno-zimowym? Kto powinien sięgnąć po jesienną herbatę i czym możemy wzbogacić jej smak? Sprawdź koniecznie!

Jesienna herbata rozgrzewająca — dlaczego warto ją pić?

Rozgrzewające herbaty to idealny produkt dla dzieci powyżej 4 roku życia, dorosłych oraz seniorów. Po herbatę powinny sięgać osoby z obniżoną odpornością, cierpiące na pogorszenie nastroju związane z jesiennym przesileniem, wszyscy miłośnicy tego napoju, ale również ci, którzy borykają się z nawracającymi przeziębieniami i grypą. Jaką herbatę wybrać?

Zielona herbata poprawia naszą pamięć i koncentrację oraz obniża ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, a dodatkowo pomaga w zwalczaniu infekcji. Czerwona odmiana herbaty wspomaga pracę naszej wątroby, pobudza trawienie, może normalizować ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol i uspokaja. Zielona oraz czerwona odmiana zawiera wiele przeciwutleniaczy, zwarte w nich polifenole wykazują działania przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe.

Czarna herbata z kolei może przyczynić się do poprawy naszego samopoczucia. Mocno czarną herbatę podaje się również w przypadku zatruć. Warto wypić ją też po obfitym posiłku, a przyspieszy to nasze trawienie. Pamiętaj jednak aby nie popijać nią żadnych leków. Wszystkie leki i suplementy należy popijać tylko wodą.

Świetnym rozwiązaniem na jesień jest także biała herbata. Wspomaga naszą odporność, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia kości. Jest również dobrym wyborem dla osób borykających się z zapaleniem stawów, a dodatkowo wzmacnia nasze dziąsła.

Pamiętajmy jednak o umiarze i wybierajmy tylko herbaty dobrej jakości. Nie spożywajmy też zbyt gorących napojów.

Jesienna herbata — jaką wybrać?

Medycyna chińska zakłada, że istnieją produkty ogrzewające i rozgrzewające, które działają w symbiozie z pokarmami wychładzającymi. Do produktów ogrzewających należą m.in. imbir, owoc dzikiej róży, kolendra i kardamon. Produkty gorące to cynamon, anyż czy goździki i właśnie te dodatki świetnie wzbogacają smak herbaty i sprawiają, że nasz cały organizm będzie doskonale rozgrzany.

czajnik z herbatą

Na rynku znajdziemy wiele odmian herbaty: czerwona, biała, czarna, zielona, ziołowa czy owocowa. Niektóre są wzbogacone o dodatkowe walory smakowe, a inne nie. Jakie więc wybierać? Oto kilka ciekawych propozycji.

Czarna herbata z imbirem, cynamonem, miodem i pomarańczową nutą

Składniki:

  • czarna herbata,
  • plaster pomarańczy,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • laska cynamonu,
  • liść laurowy,
  • 1 łyżeczka dobrej jakości miodu.

Przygotowanie: Herbatę zaparz z cynamonem i liściem laurowym. Dodaj starty na tarce imbir. Na koniec wrzuć plaster pomarańczy, następnie napój możesz dosłodzić miodem. Pamiętaj, aby nie dodawać miodu do wrzątku.

Co ważne, czarną herbatę można zalewać wrzątkiem. Jeżeli posiadamy herbatę w listkach, optymalny czas parzenia to ok. 5 minut, połamana wymaga parzenia przez 3 minuty, a pokruszona tylko 2. Jeżeli przedłużymy parzenie, napar będzie gorzki.

Zielona herbata jesienią?

Mimo że jesienna herbata najczęściej kojarzy nam się z czarnym naparem, w skład którego najczęściej wchodzi sok malinowy, cytryna czy miód, warto wypróbować także inne ciekawe odmiany, które w smaku nie ustępują tradycyjnej czarnej herbacie, z dzięki odpowiednim dodatkom podbiją niejedno podniebienie! Godną uwagi propozycją jest zielona herbata z imbirem.

Składniki:

  • zielona herbata,
  • suszony, mielony imbir,
  • pomarańcza – plasterek,
  • limonka – plasterek,
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie).

Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw zaparzamy herbatę. Przelewamy do kubka, przyprawiamy imbirem i dodajemy cytrusy.

Najlepiej, aby herbata zielona była parzona w temperaturze od 60 do 85 stopni, wówczas będzie idealna w smaku. Jeżeli użyjemy zbyt gorącej wody, napój może być bardzo cierpki.

Rozgrzewająca herbata czerwona z laską cynamonu, pomarańczą i goździkami

Składniki:

  • czerwona herbata,
  • pomarańcza – ćwiartka,
  • 2 plasterki cytryny
  • goździki – 4 sztuki,
  • imbir – 1 cm,
  • 1 mała laska cynamonu,
  • miód (opcjonalnie).

Przygotowanie: Zaparzamy herbatę. Dodajemy starty imbir, cynamon, cytrynę i sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy goździki i gotowe! Herbatka z imbirem, z dodatkiem cynamonu czy z cytryną i miodem leczy przeziębienia oraz wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Warto więc korzystać z dobroci tych składników, szczególnie jesienią i zimą.

Czerwone herbaty najlepiej zaparzyć w porcelanowym czajniku z użyciem wody bez wapnia i magnezu. Parzymy przez 3 do 7 minut.

Ziołowo-owocowa herbata na jesień

Rozgrzewające herbaty owocowo-ziołowe świetnie sprawdzą się na pochmurne i deszczowe dni. Dzięki nim wzmacniamy swoją odporność i dostarczamy naszemu organizmowi wielu niezbędnych minerałów.

herbata z cytryną

Składniki:

  • anyż,
  • koper włoski,
  • suszone liście jeżyn, orzecha laskowego, truskawek i malin
  • suszone kwiaty nagietka i słonecznika,
  • suszona dzika róża,
  • suszone jabłko,
  • świeża mięta,
  • babka lancetowata.

Herbatkę parzymy przez ok. 3 minuty w wodzie sięgającej maksymalnie 95 stopni.

Herbata biała z płatkami róży

Płatki róży idealnie wpasują się w smak białej herbaty. Kompozycja jest delikatna i niezwykle aromatyczna. Jeżeli tworzysz własną mieszankę, do białej herbaty warto dodać zarówno suszone płatki róży jak i jej owoce. Dzika róża to bogate źródło witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Białą herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 85 stopni i parzymy przez 5 minut. Nie zalewajmy jej wrzątkiem. Pamiętajmy też, aby nie przegotować wody, a idealnym rozwiązaniem będzie użycie wody źródlanej.

Najlepsze dodatki do gorącej herbaty na jesień

Rozgrzewające herbaty na jesień powinny zawierać w sobie smaki, które kojarzą nam się z tą porą roku: miód, maliny czy orzechy. Ciekawymi propozycjami są herbaty przyprawiane goździkami i imbirem. Jesienią zastosowanie w herbatach znajdzie również śliwka, żurawina, gruszka, a także aromatyczne przyprawy, w tym korzenne. Do jesiennego naparu najlepiej dodać także odrobinę startego imbiru, smacznego, suszonego jabłka czy nawet wytrawnych przypraw takich jak kurkuma oraz liść laurowy. 

kobieta z herbatą i książką

Jeżeli nie lubimy wytrawnych w smaku herbat, to cukier warto zastąpić miodem lub dodać odrobinę syropu klonowego. Miód ma wiele właściwości zdrowotnych i jest świetnym wyborem na jesienne wieczory. Uważajmy na herbaty z alkoholem. Warto pamiętać, że gotowanie nie spowoduje, że alkohol wyparuje z napoju.