herbata oolong
Porady,  Rodzaje herbat

Herbata Oolong – co warto wiedzieć?

Zielona, biała i czarna – przyznamy, że to najczęściej goszczące herbaty w naszych domostwach. Widniejące w menu niejednej restauracji i kawiarni, cieszą się popularnością. Ale co można powiedzieć o herbacie oolong? Część z nas być może nawet nie kojarzy tej nazwy, inni aż nazbyt, przywołując wspomnienia dawnego ustroju naszego państwa, gdzie wspomniana herbata była codziennością. Ale czym dokładnie są herbaty oolong i jakie mają właściwości?

Geneza herbat oolong

Zacznijmy zatem od początku. Herbata oolong, nazywana także wulong lub ulung, pochodzi z Chin. Z czasem jej uprawy rozprzestrzeniły się na innych azjatyckich terenach m.in. Tajwanie. Jest to herbata średnio oksydowana, a przez to wyjątkowa. Dlaczego? Bo nie można w pełni zaklasyfikować ją do konkretnego gatunku herbat. Jej właściwości lub niekiedy smak można porównywać do herbaty zielonej, czarnej lub czerwonej, a w skrajnych przypadkach może łączyć wszystkie typy w jedno. Wszystko zależy od tego, jaki przeszła proces produkcji. Dla porównania herbata oolong pochodzenia chińskiego jest znacznie delikatniejsza w smaku i jaśniejsza niż w przypadku tajwańskiego oolonga, który jest ciemniejszy i wyrazistszy. Różnica smaków, suszu i barwy są zależne od oksydacji herbaty, dlatego przyjrzyjmy się bliżej całemu procesowi.

Herbaty oolong i proces tworzenia

Opisywany ulung niekiedy generalizowany jest jako herbata słabej jakości. Skąd wynika ten krzywdzący punkt widzenia? Najlepsze herbaty świata pozyskiwane są zazwyczaj z młodych i mięsistych liści herbaty, natomiast herbata oolong powstaje ze znacznie większych i starszych liści. Nie wpływa to jednak na jej jakość. Młode liście herbaty mogłyby nie przetrwać całego procesu rolowania, jaki ma miejsce przy produkcji herbaty oolong.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, smak herbat oolong różni się od siebie, a by uzyskać konkretny aromat, proces powstawania może się różnić za każdym razem. Herbata oolong słabo oksydowane przypominają w smaku herbaty zielone, przy bardziej zaawansowanym poziome oksydacji otrzymamy nutę kwiatowego posmaku albo orzechowego aromatu.

W niniejszym artykule przedstawimy uogólnione zasady tworzenia, przyjmując, że opisywany oolong przechodzi to finalnie herbata średnio oksydowana.

Proces oksydacji średniego stopnia:

  • Więdnięcie liści,
  • ciasne rolowanie liści,
  • oksydacja (tzw. utlenianie. Nie należy mylić z herbatami fermentowanymi),
  • podgrzewanie,
  • suszenie (mechaniczne lub w słońcu).

Herbata oolong i jej parzenie

Wielu uważa, że finalnym i najbardziej istotnym elementem procesu powstawania herbaty oolong jest jej sposób parzenia. To od niego zależy, czy nasza herbata będzie “piołunowata”, czy może aksamitnie gorzkawa. W zależności od gatunku herbat zmienny jest ich czas parzenia, a także temperatura wody. Niekiedy, jeśli zlejemy herbatę (np. zieloną) wodą o zbyt wysokiej temperaturze, możemy zabić jej wartości odżywcze. A jak jest w wypadku herbaty oolong?

Głównie powinna królować tu jedna zasada: Liście mało oksydowanego oolonga zalewamy wodą o niższej temperaturze, niż oolongi wysoko oksydowane.

Nim jednak przystąpimy do parzenia, liście herbaty należy opłukać w chłodnej wodzie. Ma to zastosowanie z dwóch przyczyn. Po pierwsze pozbędziemy się ewentualnych resztek substancji chemicznych, stosowanych przy oprysku na plantacji, a po drugie liście dadzą intensywniejszy smak.

Przyjmuje się, że herbatę oolong której liście mają jasną barwę, należy parzyć w temperaturze 90 st. C. Jeśli jednak liście są ciemne, czyli mocniej oksydowane, woda powinna mieć temperaturę od 100 do 110 st. C. Ponadto herbatę oolong można parzyć kilkakrotnie, a za każdym razem otrzymamy zupełnie inne nuty smakowe.

Zaprzyjaźnij się z herbatą oolong

Prócz wartości smakowych nie możemy zapomnieć o wartościach zdrowotnych naszej herbaty. Oto niektóre z nich:

  1. Idealny towarzysz diety – udowodnono, że herbaty typu oolong, dzięki niektórym polifenolom, mogą znacząco podkręcić nasz metabolizm i regulują florę bakteryjną jelit.
  2. Stresujący dzień? Oolong Cię wyciszy – obniża poziom kortyzolu (hormon stresu), wspomaga koncentracje i uwalnianie się dopaminy.
  3. Zwolennik zdrowej cery i zębów- ponieważ herbata zawiera przeciwutleniacze, łagodząco działa na wszelkie zmiany skórne. Ponadto nie zostawi na twoich zębach przykrego osadu, a to dlatego, że jest bogatym źródłem fluoru.
  4. Herbatka dla cukrzyka? – jeśli masz zbyt wysoki poziom cukru, oolong pomoże wyregulować jego stężenie we krwi i może zapobiec rozwoju cukrzycy.

Oczywiście to nie wszystkie informacje o herbatach typu oolong. Przedstawiliśmy jednak te najważniejsze, które pomogą Ci przy zakupie i późniejszym parzeniu. Bowiem nie ma nic lepszego niż relaks w fotelu po ciężkim dniu, z herbatą o aromatycznym i przepysznym smaku.