dzbanek
Rodzaje herbat,  Zielona,  Zielona herbata

Genmaicha, czyli herbata z prażonym ryżem – wszystko, co musisz wiedzieć!

Czy słyszałeś kiedyś o herbacie z prażonym ryżem? Jeśli nie, to takowy napój nosi nazwę Genmaicha. Ciekawostką już na samym wstępie może okazać się fakt, że dawniej herbatę tą określano mianem “napoju dla biedaków”. Czym właściwie charakteryzuje się Genmaicha i jakie są jej zalety? Sprawdźmy 🙂

Genmaicha – zielona herbata z prażonym ryżem

Jej historia zaczyna się w Japonii. Konkretnie w biedniejszych domostwach kraju kwitnącej wiśni. Napój ten powstał kiedy liście herbaty należały do drogich, przez co zaczęto dodawać do nich ryż. Konkretnie tańsze ziarenka ryżu. Były one dodawane po to, aby zwiększyć masę danej mieszanki, obniżyć koszty związane z koniecznością zakupu liści, . Wówczas na pewno nikt nie spodziewał się, że połączenie to, może zrobić aż taki hit0;!

Na temat omawianego napoju krąży także legenda. Głosi ona, że sługa shoguna z Hakone, podał swojemu Panu herbatę. Do podawanego napoju wpadły mu trzy skradzione ziarenka ryżu, które miał w kieszeni. Niestety swój błąd sługa przypłacił życiem, ale shogunowi smak naparu tak bardzo zasmakował, że postanowił wprowadzić nową herbatę do swojego menu. Według legendy, w ten właśnie sposób powstała Geinmacha.

zielona herbata z prażonym ryżem

Genmaicha – dowiedz się o niej więcej

Pomimo tego, że została wynaleziona dawno temu w Japonii, po dziś dzień jest tam parzona. W jej skład wchodzi przeważnie wysokiej jakości zielona herbata sencha, jak również prażone ziarna brązowego ryżu. Dodatek ten sprawił, że herbatę zaczęto nazywać „Popcorn tea”. Pomimo nazwy, warto wiedzieć, że prażony ryż, a konkretnie jego ziarna, nie powinny być otwarte. Przydomek jednak wziął się z tego, że część ziaren ryżu podczas prażenia pęka.

Wiele osób porównuje smak Geinmaicha do karmelowego, lub kasztanowego. Niektórzy twierdzą, że wyczuwalna jest nuta lekko orzechowa. Takie połączenie świetnie pasuje np. do lżejszych potraw. Omawiana herbata ma bardzo wiele pozytywnych właściwości. Sprawdzić je możesz poniżej.

Zielona herbata Genmaicha i jej właściwości

Nie od dzisiaj wiadomo, że zielona herbata posiada mnóstwo pozytywnych dla organizmu właściwości. Podobnie jest z Genmaicha. Dzięki temu, że powstaje na bazie wysokiej jakości japońskich zielonych herbat, zachowuje wiele omawianych pozytywnych właściwości. Dany napój zawiera dużo przeciwutleniaczy. Skutkuje to wspomaganiem walki organizmu z wolnymi rodnikami. Proces ten może przyczynić się do spowolnienia starzenia całego organizmu.

Jeżeli masz problemy z układem trawiennym, również powinieneś spróbować tej odmiany zielonej herbaty. Otóż już nawet jedna filiżanka może wpłynąć wręcz zbawiennie na układ trawienny. Warto również wiedzieć, że regularne picie Genmaichy może bardzo dobrze oddziaływać na układ krwionośny człowieka. Dzieje się tak poprzez wzmacnianie jego naczyń.

To nie wszystkie superlatywy, gdyż picie Genmaichy przyczynia się do poprawnego utrzymania poziomu cukru we krwi, obniżenia cholesterolu, oczyszczania organizmu z toksyn, utrzymania zdrowych dziąseł, jak i zębów, oraz nawet do poprawy humoru. Herbata ta jest także bogatym źródłem katechin.

W liściach tej herbaty znajdują się dobrze przyswajalne witamina C, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, oraz beta-karoten.

parzenie herbaty

Jak parzyć Genmaiche

Omawianą herbatę należy zaparzać w wodzie, której temperatura oscyluje w granicach 65-80 stopni Celsjusza. Podobnie jak wszystkie inne zielone herbaty, tak samo i tę parzymy się przez około 3 minuty. Po zakończeniu procesu parzenia należy oddzielić napar od liści. Jeżeli nie zrobimy tego w porę, nasz napar może nabrać nieprzyjemnego gorzkiego smaku.

Zaletą jest to, że susz można parzyć kilkukrotnie – nawet do trzech razy. Warto jednak wiedzieć, że każde kolejne parzenie powinno zostać wydłużone o jakiś czas, względem parzenia wcześniejszego.

Podsumowanie

Genmaicha jest pyszną herbatą, po którą może sięgać każdy. Co ważne, jest to herbata o średniej zawartości kofeiny. Jeżeli lubisz smak zielonej herbaty, spróbuj Genmaichy. Pamiętaj o poprawnych zasadach parzenia!

Możliwość komentowania Genmaicha, czyli herbata z prażonym ryżem – wszystko, co musisz wiedzieć! została wyłączona