herbata z mlekiem
Porady

Czy herbata z mlekiem jest zdrowa?

Herbata z mlekiem, nazywana potocznie „bawark膮”, jest popularnym napojem w Wielkiej Brytanii oraz w wielu azjatyckich krajach tj. Nepal, Indie czy Mongolia. Ten smaczny ekstrakt to po艂膮czenie herbaty z mniejsz膮 lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 mleka. Po bawark臋 od bardzo dawna si臋ga wiele ludzi (w tym najcz臋艣ciej kobiety karmi膮ce piersi膮) ze wzgl臋du na jej oryginalny smak oraz rzekomo korzystny wp艂yw na organizm. Czy herbata z mlekiem rzeczywi艣cie jest zdrowa? Sk膮d wzi膮艂 si臋 fenomen napoju?

Sk膮d wzi臋艂a si臋 s艂ynna herbata z dodatkiem mleka?

Bawarka zago艣ci艂a na polskich sto艂ach w XVIII wieku, a dok艂adnie w okresie Sejmu Czteroletniego. Podawana by艂a jednak w nieco zmodyfikowanej formie, poniewa偶 prawdziwa czarna herbata nie by艂a w贸wczas dost臋pna dla ka偶dego. W zwi膮zku z tym zast臋powano j膮 najcz臋艣ciej wywarem z melisy, rumianku, sza艂wii lub mi臋ty. Kwiaty bzu, lipy, czy te偶 dzikiej r贸偶y r贸wnie偶 s艂u偶y艂y do sporz膮dzania bawarki o fenomenalnym smaku. Pocz膮tkowo nap贸j stanowi艂 mieszank臋 herbaty z syropem z li艣ci paproci (sokiem kapillorowym), kt贸ry szczeg贸lnie ceniony by艂a w艣r贸d bawarskich ksi膮偶膮t, przebywaj膮cych we Francji. Na ich cze艣膰 bawark膮 nazwano napar herbaciany z dodatkiem gor膮cego mleka.

W艂a艣ciwo艣ci lecznicze herbaty z mlekiem

Istnieje wiele odmiennych zda艅 na temat dobroczynnych w艂a艣ciwo艣ci bawarki. Badania wykaza艂y, 偶e po艂膮czenie mleka z czarn膮 herbat膮 niweluje dzia艂anie antyoksydant贸w w niej zawartych, kt贸re w du偶ej mierze przyczyniaj膮 si臋 do poprawy odporno艣ci organizmu. Dodatkowo zawarte w bawarce mleko nie uszkadza obecnych w herbacie polifenoli, chroni膮cych organizm przed rozwojem nowotwor贸w oraz odpowiadaj膮cych za prawid艂owe funkcjonowanie uk艂adu krwiono艣nego.

Spo偶ywanie herbaty czarnej z gor膮cym mlekiem by艂o od lat zalecane kobietom karmi膮cym piersi膮, co mia艂o wzmocni膰 laktacj臋. Obecnie naukowcy orzekli, 偶e ten specyfik nie ma 偶adnych w艂a艣ciwo艣ci, kt贸re wp艂ywaj膮 na wzrost ilo艣ci pokarmu, produkowanego przez m艂ode matki.

Picie bawarki nie niesie za sob膮 d艂ugiej listy zdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci, jednak nie wywiera negatywnego wp艂ywu na organizm cz艂owieka. Wiele os贸b delektuje si臋 przyjemnym smakiem tej niekonwencjonalnej mieszanki ze wzgl臋du na jej dzia艂anie, inni za艣 s膮 fanatykami jej delikatnego aromatu.

W jaki spos贸b przyrz膮dzi膰 bawark臋?

Picie czarnej herbaty z dodatkiem mleka w rozs膮dnych ilo艣ciach na pewno nikomu nie zaszkodzi. Serwowana najcz臋艣ciej na 艣niadanie lub kolacj臋, posiada najcz臋艣ciej dwie metody parzenia:

  • 鉃 Metoda I – li艣cie herbaty parz膮 si臋 oko艂o 3-4 minut w przegotowanej wodzie, nast臋pnie nale偶y odcedzi膰 napar i na koniec doda膰 dowoln膮 ilo艣膰 mleka.
  • 鉃 Metoda II – pocz膮tkowo trzeba podgrza膰 mleko, a p贸藕niej wla膰 przygotowany napar.

 

Przepis na idealn膮 herbat臋 z mlekiem:

  1. Przygotuj dzbanek i zaparz w nim herbat臋 (powinna by膰 dosy膰 mocna).
  2. Zagrzej osobno mleko, lecz nie doprowadzaj do jego wrzenia.
  3. Zdejmij z podgrzanego mleka ko偶uszek.
  4. Wlej herbat臋 do porcelanowych fili偶anek mleko, aby uzyska膰 idealne proporcje.
  5. Pomieszaj sk艂adniki. Mo偶esz doda膰 odrobin臋 miodu, aby os艂odzi膰 nap贸j.

 

W 1946 zosta艂 opublikowany esej pt. „A Nice Cup of Tea” autorstwa George’a Orwella, w kt贸rym pisarz stwierdzi艂, 偶e to mleko powinno si臋 dolewa膰 do herbaty, a nie na odwr贸t. Dodawanie mleka do czarnej herbaty sprawi, 偶e mo偶na regulowa膰 jego ilo艣膰 wed艂ug w艂asnych preferencji.

Jednak przepis opracowany ko艅cem XX wieku wskazuje, 偶e to do gor膮cego mleka dolewa si臋 czarn膮 herbat臋, a na 1 szklank臋 mleka przepada p贸艂 szklanki naparu. Jednak proporcje sk艂adnik贸w zale偶膮 od indywidualnego gustu i preferencji. Nap贸j przyrz膮dzi膰 mo偶na korzystaj膮c z mleka t艂ustego, odt艂uszczonego, a nawet sojowego. Opr贸cz tego herbat臋 wolno zast膮pi膰 naparami owocowymi lub zio艂owymi, cho膰 nie ka偶da odmiana odpowiednio komponuje si臋 z mlekiem.

Gor膮ca herbata wy艣mienicie smakuje z cukrem lub miodem. Warto r贸wnie偶 doprawi膰 j膮 do smaku alkoholem (brandy lub rum) oraz intensywnym w smaku cynamonem. Ten znakomity nap贸j sporz膮dzony mo偶e by膰 r贸wnie偶 z dodatkiem 偶贸艂tek jaj ubitych z cukrem pudrem.

Bawarka – spos贸b angielski

W kuchni brytyjskiej herbata z mlekiem przygotowywana jest nieco inaczej. W p臋katym dzbanku umieszcza si臋 czarn膮 herbat臋, kt贸ra zalewana jest wrz膮c膮 wod膮. Ca艂o艣膰 nale偶y parzy膰 od 3 do 4 minut. Powsta艂y eliksir wlewa si臋 do porcelanowych fili偶anek z dodatkiem mleka. Spos贸b „milk first” polega na rozlaniu zimnego mleka, a nast臋pnie zalaniu go gor膮c膮 wod膮. „Milk after” zak艂ada zaparzenie mocnej herbaty i wlanie do niej okre艣lonej ilo艣ci mleka.

Czy picie bawarki jest zdrowe?

Dodatek mleka do czarnej herbaty blokuje jej w艂a艣ciwo艣ci, kt贸re s膮 艣ci艣le zwi膮zane z rozszerzaniem naczy艅 krwiono艣nych. Jednak kilka wa偶nych pow贸d wskazuje, 偶e warto po ni膮 si臋gn膮膰:

  • 鈫 dostarcza wiele witamin np. D, B, oraz wap艅, bia艂ko i potas,
  • 鈫 dodaje energii,
  • 鈫 zmniejsza stres i uczucie zm臋czenia,
  • 鈫 posiada przeciwutleniacze,
  • 鈫 zielona herbata z mlekiem korzystnie wp艂ywa na proces odchudzania,
  • 鈫 wspomaga prawid艂ow膮 prac臋 uk艂adu trawiennego.

Spo偶ywanie tego napoju idealnie sprawdzi si臋 r贸wnie偶 podczas leczenia przezi臋bienia, czy te偶 zapalenia gard艂a. Bawarki natomiast nie powinny pi膰 osoby, kt贸re nie toleruj膮 laktozy lub maj膮 uczulenie na mleko. Krowie mleko w takim przypadku mo偶na zast膮pi膰 ro艣linnym.

bawarka

Podsumowanie

Na przestrzeni wiek贸w herbata z dodatkiem mleka niew膮tpliwie ulega艂a licznym modyfikacjom. Jej delikatny smak sprawia, 偶e jest ona niezwykle popularna w艣r贸d wielu mieszka艅c贸w Europy. Bawarka posiada wielu fanatyk贸w, kt贸rzy notorycznie spo偶ywaj膮 ten specyfik. Warto doda膰, i偶 bawarka mo偶e by膰, podawana na wynos w kubku https://radpak.eu/kubki-papierowe-i-akcesoria/.聽G艂贸wnymi sk艂adnikami napoju jest mleko oraz czarna herbata, jednak rodzaj naparu mo偶na wybra膰 wed艂ug indywidualnych upodoba艅. Trunek wzbogacony wieloma dodatkami zdecydowanie znajdzie uznanie w艣r贸d smakoszy nietypowych herbat.