herbata z mlekiem
Porady

Czy herbata z mlekiem jest zdrowa?

Herbata z mlekiem, nazywana potocznie „bawarką”, jest popularnym napojem w Wielkiej Brytanii oraz w wielu azjatyckich krajach tj. Nepal, Indie czy Mongolia. Ten smaczny ekstrakt to połączenie herbaty z mniejszą lub większą ilością mleka. Po bawarkę od bardzo dawna sięga wiele ludzi (w tym najczęściej kobiety karmiące piersią) ze względu na jej oryginalny smak oraz rzekomo korzystny wpływ na organizm. Czy herbata z mlekiem rzeczywiście jest zdrowa? Skąd wziął się fenomen napoju?

Skąd wzięła się słynna herbata z dodatkiem mleka?

Bawarka zagościła na polskich stołach w XVIII wieku, a dokładnie w okresie Sejmu Czteroletniego. Podawana była jednak w nieco zmodyfikowanej formie, ponieważ prawdziwa czarna herbata nie była wówczas dostępna dla każdego. W związku z tym zastępowano ją najczęściej wywarem z melisy, rumianku, szałwii lub mięty. Kwiaty bzu, lipy, czy też dzikiej róży również służyły do sporządzania bawarki o fenomenalnym smaku. Początkowo napój stanowił mieszankę herbaty z syropem z liści paproci (sokiem kapillorowym), który szczególnie ceniony była wśród bawarskich książąt, przebywających we Francji. Na ich cześć bawarką nazwano napar herbaciany z dodatkiem gorącego mleka.

Właściwości lecznicze herbaty z mlekiem

Istnieje wiele odmiennych zdań na temat dobroczynnych właściwości bawarki. Badania wykazały, że połączenie mleka z czarną herbatą niweluje działanie antyoksydantów w niej zawartych, które w dużej mierze przyczyniają się do poprawy odporności organizmu. Dodatkowo zawarte w bawarce mleko nie uszkadza obecnych w herbacie polifenoli, chroniących organizm przed rozwojem nowotworów oraz odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.

Spożywanie herbaty czarnej z gorącym mlekiem było od lat zalecane kobietom karmiącym piersią, co miało wzmocnić laktację. Obecnie naukowcy orzekli, że ten specyfik nie ma żadnych właściwości, które wpływają na wzrost ilości pokarmu, produkowanego przez młode matki.

Picie bawarki nie niesie za sobą długiej listy zdrowotnych właściwości, jednak nie wywiera negatywnego wpływu na organizm człowieka. Wiele osób delektuje się przyjemnym smakiem tej niekonwencjonalnej mieszanki ze względu na jej działanie, inni zaś są fanatykami jej delikatnego aromatu.

W jaki sposób przyrządzić bawarkę?

Picie czarnej herbaty z dodatkiem mleka w rozsądnych ilościach na pewno nikomu nie zaszkodzi. Serwowana najczęściej na śniadanie lub kolację, posiada najczęściej dwie metody parzenia:

  • ➤ Metoda I – liście herbaty parzą się około 3-4 minut w przegotowanej wodzie, następnie należy odcedzić napar i na koniec dodać dowolną ilość mleka.
  • ➤ Metoda II – początkowo trzeba podgrzać mleko, a później wlać przygotowany napar.

 

Przepis na idealną herbatę z mlekiem:

  1. Przygotuj dzbanek i zaparz w nim herbatę (powinna być dosyć mocna).
  2. Zagrzej osobno mleko, lecz nie doprowadzaj do jego wrzenia.
  3. Zdejmij z podgrzanego mleka kożuszek.
  4. Wlej herbatę do porcelanowych filiżanek mleko, aby uzyskać idealne proporcje.
  5. Pomieszaj składniki. Możesz dodać odrobinę miodu, aby osłodzić napój.

 

W 1946 został opublikowany esej pt. „A Nice Cup of Tea” autorstwa George’a Orwella, w którym pisarz stwierdził, że to mleko powinno się dolewać do herbaty, a nie na odwrót. Dodawanie mleka do czarnej herbaty sprawi, że można regulować jego ilość według własnych preferencji.

Jednak przepis opracowany końcem XX wieku wskazuje, że to do gorącego mleka dolewa się czarną herbatę, a na 1 szklankę mleka przepada pół szklanki naparu. Jednak proporcje składników zależą od indywidualnego gustu i preferencji. Napój przyrządzić można korzystając z mleka tłustego, odtłuszczonego, a nawet sojowego. Oprócz tego herbatę wolno zastąpić naparami owocowymi lub ziołowymi, choć nie każda odmiana odpowiednio komponuje się z mlekiem.

Gorąca herbata wyśmienicie smakuje z cukrem lub miodem. Warto również doprawić ją do smaku alkoholem (brandy lub rum) oraz intensywnym w smaku cynamonem. Ten znakomity napój sporządzony może być również z dodatkiem żółtek jaj ubitych z cukrem pudrem.

Bawarka – sposób angielski

W kuchni brytyjskiej herbata z mlekiem przygotowywana jest nieco inaczej. W pękatym dzbanku umieszcza się czarną herbatę, która zalewana jest wrzącą wodą. Całość należy parzyć od 3 do 4 minut. Powstały eliksir wlewa się do porcelanowych filiżanek z dodatkiem mleka. Sposób „milk first” polega na rozlaniu zimnego mleka, a następnie zalaniu go gorącą wodą. „Milk after” zakłada zaparzenie mocnej herbaty i wlanie do niej określonej ilości mleka.

Czy picie bawarki jest zdrowe?

Dodatek mleka do czarnej herbaty blokuje jej właściwości, które są ściśle związane z rozszerzaniem naczyń krwionośnych. Jednak kilka ważnych powód wskazuje, że warto po nią sięgnąć:

  • → dostarcza wiele witamin np. D, B, oraz wapń, białko i potas,
  • → dodaje energii,
  • → zmniejsza stres i uczucie zmęczenia,
  • → posiada przeciwutleniacze,
  • → zielona herbata z mlekiem korzystnie wpływa na proces odchudzania,
  • → wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego.

Spożywanie tego napoju idealnie sprawdzi się również podczas leczenia przeziębienia, czy też zapalenia gardła. Bawarki natomiast nie powinny pić osoby, które nie tolerują laktozy lub mają uczulenie na mleko. Krowie mleko w takim przypadku można zastąpić roślinnym.

bawarka

Podsumowanie

Na przestrzeni wieków herbata z dodatkiem mleka niewątpliwie ulegała licznym modyfikacjom. Jej delikatny smak sprawia, że jest ona niezwykle popularna wśród wielu mieszkańców Europy. Bawarka posiada wielu fanatyków, którzy notorycznie spożywają ten specyfik. Głównymi składnikami napoju jest mleko oraz czarna herbata, jednak rodzaj naparu można wybrać według indywidualnych upodobań. Trunek wzbogacony wieloma dodatkami zdecydowanie znajdzie uznanie wśród smakoszy nietypowych herbat.