W czym parzyć herbatę
Porady

W czym parzyć herbatę?

Dobra herbata potrzebuje dobrej oprawy, lecz akcesoria do parzenia herbaty nie spełniają tylko funkcji estetycznej. Przede wszystkim umożliwiają zachowanie odpowiedniej temperatury parzenia, która jest niezbędna do uzyskania wszystkich dobroczynnych składników z naparu. Dzbanki i zaparzacze do herbatynadają się do tego doskonale, a dodatkowo wyglądają pięknie i cieszą oko. Dobry zaparzacz lub imbryk jest tak samo ważny jak dobranie odpowiedniej temperatury i czasu parzenia do konkretnego gatunku herbaty.

Najwięcej osób parzy herbatę w imbryku. Jest to niezwykle wygodny i prosty sposób na przygotowanie dobrego naparu. Liście herbaty wsypujemy do imbryka i zalewamy wodą, która została przegotowana i posiada odpowiednią temperaturę. Niestety decydując się na tę metodę, nie możemy zastosować się do zasady przestrzegania odpowiedniego czasu parzenia dla danego rodzaju herbaty. Nie możemy przerwać procesu, przez co susz parzy się za długo, a otrzymany napar posiada niechcianą goryczkę. Dodatkową kwestią, która przemawia za tym, by zrezygnować z takiego sposobu przygotowywania herbaty jest występowanie fusów, które unoszą się na powierzchni wody.

Jaki imbryk do parzenia herbaty wybrać?

Jeżeli jesteś przyzwyczajony do przygotowywania herbaty w imbryku, to koniecznie zwróć uwagę na czas parzenia. Gdy minie konkretna ilość minut, to jak najszybciej nalej napar do filiżanki. W ten sposób unikniesz powstania nieprzyjemnej goryczki. Wybierając imbryk w sklepie zwróć uwagę na kształt dzióbka, by nie kupić takiego, który będzie rozlewał napar. Równie ważny jest materiał, z jakiego został wykonany. Gliniane i ceramiczne imbryki psują smak naparu. Najlepszy będzie ten wykonany ze szkła lub porcelany. Reszta to tylko kwestia estetyki – wybierz taki, który będzie cieszył Twoje oczy.

Jak nie imbryk, to w czym parzyć herbatę?

Istnieje kilka innych możliwości, moim zdaniem o wiele lepszych od imbryku. Możesz zaparzyć herbatę w dzbanku z zaparzaczem, sitku, kubku z sitkiem, dwóch czajniczkach, czajniczku z wkładką, w papierowym filtrze lub w zamykanym sitku.

Dzbanki z zaparzaczem są najczęściej wybierane przez miłośników herbat. Nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim zapewniają odpowiednie warunki do przygotowania wysokiej klasy naparu. Umożliwiają swobodny przepływ wody między liśćmi, co pozwala na otrzymanie lepszego i bardziej esencjonalnego smaku napoju. Zaparzacz został specjalnie opracowany i posiada dwie części: sitko i wieczko. Ta druga część odpowiada za zatrzymanie aromatu w napoju. Dzięki temu możemy się rozkoszować naprawdę smacznym i aromatycznym naparem.

Wśród koneserów równie popularne są sitka. Mogą być wykonane np. z naturalnych włókien. Do takiego sitka należy włożyć odpowiednią ilość suszu i założyć go na kubek. Następnie zalewamy go wodą w odpowiedniej temperaturze. Liście mogą się swobodnie rozwinąć, a same sitka są dosyć tanie i nie zabierają wiele miejsca. Jednym słowem stanowią doskonały sposób zaparzania herbaty dla minimalistów.

Innym, dość podobnym sposobem zaparzania herbaty jest kubek z sitkiem, czyli zestaw, który składa się z 3 części: kubka, dopasowanego do niego sitka i przykrywki. Doskonały przyrząd do parzenia ziół, ponieważ dzięki niemu nie dochodzi do ulatniania aromatu, czyli otrzymywany napar posiada wszystkie substancje czynne.

Jedną z moich ulubionych metod jest zaparzanie w dwóch czajniczkach. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób przeprowadzamy pewien rytuał, który sprawia, że przygotowywanie herbaty jest jeszcze przyjemniejsze. Dzięki tej metodzie zyskujemy coś więcej. Możemy przerwać cały proces w momencie, w którym osiągniemy pożądaną siłę aromatu. Nie ma ryzyka, że herbata będzie za mocna. Samo parzenie w dwóch czajniczkach jest bardzo proste. Zaparzamy napar w jednym, a w pewnym momencie przelewamy go do drugiego. Używamy do tego specjalnego sitka o drobnych oczkach, które zapobiega przedostaniu się fusów.

Wiele osób używa czajniczki z wkładką. To bardzo wygodna metoda przygotowywania herbaty. Czajniczek posiada sitko, czyli wkładkę, a sam proces parzenia jest podobny do metody „kubek z wkładką”. Taki czajniczek to również doskonały pomysł na prezent. Jest elegancki, łatwy w użyciu i umożliwia przygotowanie większej ilości naparu niż tylko na jedną filiżankę. Wyciąganie fusów jest bardzo proste. Jednym ruchem ręki wyjmujemy sitko ze zużytym suszem. Jeżeli w ten sposób przygotowujemy zieloną herbatę, to warto pamiętać, by nie wyrzucać fusów. Można wykorzystać je jeszcze raz, by wyciągnąć z nich inne, dobre właściwości.

Najmniej popularne metody to papierowy filtr i zamykane sitko. Filtr to wygodny i higieniczny sposób parzenia, ale niektórzy smakosze odczuwają różnicę w aromacie naparu, gdy decydują się na tę formę przygotowania. Zamykane sitka umożliwiają wygodne zaparzenie odpowiedniej ilości suszu dla jednej osoby.

Wybór konkretnego sprzętu do parzenia herbaty to kwestia subiektywna. Pomimo tego warto decydować się na takie metody, które umożliwiają utrzymanie odpowiedniej temperatury parzenia i przestrzeganie wyznaczonego czasu.