Ziołowa

Herbata z kwiatów forsycji — właściwości i przepis

Forsycje to jedne z najbardziej rozpoznawalnych krzewów kwitnących na wiosnę. Ich żółte kwiaty są bardzo charakterystyczne, zatem bez problemu rzucają się w oczy. Co ważne, kwiaty forsycji mają bardzo wiele cennych substancji i właściwości.

W jaki sposób można je wykorzystać? Otóż, chociażby parząc z nich herbatę! W tym poradniku, podpowiemy, w jaki sposób zrobić herbatę z forsycji oraz jakie właściwości ma ten napar. Przeczytaj!

Kwiaty forsycji — nie tylko ozdobne, ale i pożyteczne

Nazwa krzewu powstała na cześć szkockiego ogrodnika Williama Forsytha, który pracował u rodziny królewskiej i zajmował się ogrodem m.in. w Kensington w Londynie. Jest to roślina z gatunku krzewów oliwkowatych, która zakwita wczesną wiosną.

W naszym kraju rośliny te są lubiane za aspekty wizualne i często spotkać je można w wielu ogródkach jako krzew ozdobny. Co więcej, nie wymagają one szczególnej pielęgnacji, a jedynie, warto pamiętać o ich przycinaniu. Najlepiej dokonywać tego wiosną, końcem kwietnia/początkiem maja. Jest tak z uwagi na to, że roślina ta kwitnie na zeszłorocznych pędach, a nie na świeżych.

W Polsce najczęściej dochodzi do występowania 3 gatunków forsycji i należą do nich:

  • Forsycja zwisła,
  • Forsycja pośrednia,
  • Forsycja koreańska.

Natomiast na świecie, forsycja występuje aż w około 11 gatunkach!

Kwiaty forsycji i ich właściwości

Kwiaty forsycji zawierają w sobie wiele cennych substancji różnego rodzaju, wymienić można np.:

  • flawonoidy,
  • rutynę,
  • saponiny,
  • lignany

i inne.

Ponadto napary, przygotowywane z suszonych, a nawet świeżych kwiatów forsycji mają działania przeciwzapalne, działają rozkurczowo, mają działanie przeciwalergiczne i również potrafią obniżać poziom glukozy we krwi. To oczywiście nie wszystko, gdyż korzystnie wpływają one na osoby zmagające się z problemami wątrobowymi i z nadciśnieniem.

Forsycja również uszczelnia naczynia krwionośne, zatem mogą po nią sięgać osoby z takimi problemami, jak hemoroidy, żylaki, i inne. Polecane są też w przypadku zaćmy, jaskry, czy przy zapaleniu spojówek.

Jednak cenne właściwości zdrowotne to nie wszystko. Omawiane kwiaty, wykorzystywane są również w kosmetologii. Konkretnie wyciągi z kwiatów forsycji stosuje się w produkcji niektórych kosmetyków itp.

Do jednych z najcenniejszych substancji, znajdujących się w danych kwiatach, jest wymieniona wcześniej rutyna. Często zawierają ją leki odpornościowe. Ten naturalny związek chemiczny, wpływa na poprawę szczelności naczyń krwionośnych i działa przeciwwysiękowo. To nie wszystko, gdyż ma działanie przeciwutleniające i skutecznie zapobiega powstawaniu wolnych rodników. W kwiatach forsycji zawiera się aż około 1% rutyny — jest to bardzo dużo.

Kiedy zbiory kwiatów forsycji

Kwiaty należy zbierać jedynie z krzewów rosnących w miejscach niezanieczyszczonych — najlepiej z dala od jezdni, fabryk itp. Idealną porą na zbiory, będą suche, słoneczne dni. Dlatego, iż chodzi głównie o to, aby kwiaty nie były mokre. Ciekawostką może być to, że najwięcej aktywnych substancji wiele roślin ma w godzinach przedpołudniowych, zatem dlatego też w takim okresie najlepiej dokonywać zbioru.

Czas na suszenie

Po dokonanych zbiorach przyszedł czas, aby ususzyć kwiaty forsycji. Oczywiście, możne je wykorzystywać, kiedy są jeszcze świeże, aczkolwiek najczęściej się je suszy. W jaki sposób można suszyć kwiaty forsycji? Okazuje się, że całkiem prosto.

Kwiaty forsycji należy suszyć w niezbyt wysokiej temperaturze, gdyż oscylującej w okolice 40 stopni (chętni mogą suszyć również w temperaturze pokojowej). Miejsce, w którym suszymy, powinno być przewiewne. Najlepiej do suszenia wykorzystać ciemne miejsce na 14 dni. Sam susz, również powinno przechowywać się w miejscu bez dostępu do światła.

Herbata z forsycji

Napar jest najpopularniejszą rzeczą, jaką robi się z kwiatów forsycji (zarówno suszonych, jak i kwiatów świeżych). Kwiaty forsycji, należy zalać wodą o temperaturze około 80 stopni i pozostawić całość do zaparzenia na kilka minut. Kolejnym krokiem jest przecedzenie naparu, najlepiej przez sitko i to wszystko!

Smak

Jak smakuje napar z forsycji? Ma on delikatny smak, który jest lekko słodkawy i posiada kwiatową nutę. Niektórzy twierdzą, że herbatka z forsycji przypomina smakiem sfermentowaną zieloną herbatę.

Działanie

Tak przygotowana herbata może być napojem wzmacniającym, który można pić od czasu do czasu. Jednak z uwagi na prozdrowotne właściwości kwiatów, szczególnie poleca się wypijanie omawianego naparu w okresach przeziębień, czy leczenia różnych schorzeń.

Herbatkę z forsycji, można pić z dodatkami. Wiele osób dodaje cytrynę lub inne owoce, bogate w witaminy. Dzięki temu np. działanie witaminy C dodatkowo przełoży się jeszcze korzystniej na właściwości zdrowotne. Innym popularnym dodatkiem, jest miód, jednak ten zawsze należy dodawać po przestygnięciu naparu.

Herbata ze sfermentowanych kwiatów forsycji

Istnieje także inna odmiana przygotowywania herbat z forsycji. Chodzi o napar ze sfermentowanych kwiatów. Ten również jest prosty do zrobienia. Proces zbioru wygląda jak powyższy, aczkolwiek, kwiatów nie należy od razu suszyć, lecz delikatnie zgnieść w dłoniach (aby zaczęły puszczać sok), włożyć do słoika lekko ubijając, zakręcić i odstawić na około jedną dobę.

Co ważne, słoik należy pozostawić na słońcu, lub w ciepłym miejscu. Kiedy kwiaty zmienią swój kolor z żółtego, na lekko brązowy, cały proces się powiódł.

Po jednej dobie, kwiaty należy wyjąć ze słoika, i dopiero wtedy wysuszyć (można użyć piekarnika, suszarki do owoców) w temperaturze około 40-50 stopni. Po ostygnięciu można schować je do pojemnika bądź słoika.

Do przygotowywania herbaty wystarczy kilka sfermentowanych kwiatów. Napar będzie charakteryzował się karmelowym posmakiem z lekką nutą goryczki. Działania prozdrowotne są takie same jak w przypadku klasycznego naparu.

Więcej o kwiatach forsycji, naparze i zdrowotnym działaniu

Istnieje trik, dzięki któremu można „wyciągnąć” jeszcze więcej pożytecznych właściwości z kwiatów forsycji. Otóż chodzi o skropienie ich spirytusem przed zaparzaniem. Następnie kwiaty/susz zalewa się wrzątkiem i pod przykryciem parzy około 40 minut.

Ciekawostką jest to, że przygotowany napar z forsycji, wykorzystywać można jako tonik do twarzy! Roślina ma właściwości opóźniające procesy starzenia, przez co korzystnie wpływa na włókna kolagenowe. Najczęściej polecana jest do stosowania przy cerze dojrzałej. Przygotowany napar, można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, pod przykryciem.

Nalewka z forsycji to kolejna ciekawostka. Okazuje się, że z danych kwiatów, można taką przygotować, a trunek ten dodatkowo jest prozdrowotny — idealnie wzmacnia organizm w okresach jesienno-zimowych!

Herbata z forsycji jest zdrowa, ale…

Należy wiedzieć, że u niektórych osób, kwiaty forsycji i przygotowany z nich napar, mogą zmniejszać krzepliwość krwi. Dlatego, jeżeli np. ktoś planuje jakiś zabieg chirurgiczny, lub miał taki wykonywany, nie powinien sięgać po dany napar. Dotyczy to tych samych osób, które stosują leki obniżające krzepliwość krwi.

Herbat z forsycji nie powinny nadużywać też kobiety w ciąży, jak i karmiące.

Podsumowanie

Herbatka z forsycji jest napojem posiadającym wiele pozytywnych właściwości, np. wzmacnia naczynia krwionośne, czy wspomaga odporność. Robi się ją w naprawdę prosty sposób! Jednak niektórzy muszą uważać z wypijaniem tego naparu, szczególnie dotyczy to osób z zaburzoną krzepliwością krwi!

Możliwość komentowania Herbata z kwiatów forsycji — właściwości i przepis została wyłączona