herbata w kubku z ozdobnymi liściami
Porady

Jaką herbatę pić w ciąży?

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W zasadzie plasuje się w ścisłej czołówce zaraz po wodzie. Nie od dziś wiadomo, że jej spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie. Czy jednak to samo dotyczy kobiet w ciąży? Czy kobiety w ciąży mogą pić czarną herbatę lub pić zieloną herbatę i wiele innych rodzajów?

Kobiety mogą spożywać herbaty w czasie ciąży, aczkolwiek powinno to być odpowiednio ograniczone. Otóż zbyt wysokie spożywanie herbaty w ciąży, może odbić się negatywnie na zdrowiu matki i dziecka. Jeżeli zatem interesuje Cię temat spożywania herbat w ciąży, dobrze trafiłeś — przeczytaj poradnik!

Picie herbaty — podstawowa wiedza

Herbata w największym stopniu produkowana jest przez niektóre kraje Azjatyckie, Afrykańskie i nie tylko. Jeżeli chodzi o Polskę, nasze państwo jest jednym z największych importerów herbat w Europie. Do najczęściej spożywanych herbat należy ekspresowa, natomiast obecnie najmniej produkuje się herbaty granulowane.

Nie bez powodu herbata należy do jednych z najpopularniejszych napojów na świecie. Liście danej rośliny zawierają alkaloidy w postaci kofeiny oraz polifenole w postaci katechin. Co za tym idzie, picie herbaty w pozytywny sposób oddziałuje na zdrowie. Składniki bioaktywne zawarte w tym napoju potrafią zapobiegać lub przeciwdziałać wielu schorzeniom, jak:

  • choroby stawów,
  • choroby układu krążenia,
  • cukrzyca,
  • nowotwory,
  • otyłość,

czy udary.

liście herbaty podczas zbioru

 

Jakie są rodzaje herbat – zielona herbata i nie tylko

Herbatą nazywamy napar, który przygotowuje się z liści, bądź pąków krzewu herbacianego i nie tylko. Podzielić ją można na kilka podstawowych gatunków i rodzajów, o których przeczytasz poniżej.

Herbata czarna

Posiada ona charakterystyczny ciemny kolor dzięki długotrwałej fermentacji liści. Co ciekawe wobec czarnej herbaty — zawiera ona mniejszą ilość bioaktywnych składników względem innych odmian.

Herbata zielona

Nazywamy tak odmianę herbaty powstałą bez procesu fermentacji. Liście, które podgrzewane są przez parę wodną, uwalniają katechiny, dzięki czemu zielona herbata posiada charakterystyczną jasną, zielonkawą barwę. Zazwyczaj zieloną herbatę poleca się z uwagi pozytywnego oddziaływania na organizm.

Herbata czerwona

Proces przygotowywania liści herbacianych tej odmiany polega na fermentacji, kolejno suszeniu i przechowywaniu nawet do kilku lat.

Herbata biała

Produkowana jest z nierozwiniętych pąków krzewu herbacianego. Pąki te nie podlegają fermentacji. Są suszone na świeżym powietrzu w zacienionym miejscu. Dzięki temu, w danej herbacie, w dużym stopniu zatrzymują się substancje przeciwutleniające.

Herbaty ziołowe

Inaczej nazywane naparami ziołowymi. Przygotowuje się je z liści, kwiatów bądź łodyg różnego rodzaju roślin. Herbaty ziołowe mają pozytywny wpływ na organizm. Znajdują się w nich składniki mineralne i są bogatym źródłem wielu witamin.

Rooibos

Nazywa się tak, krzew, którego liście przetwarzane są w podobny sposób jak te z krzewu herbacianego. Herbata rooibos jest bogata w wiele składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Co jest bardzo istotne — herbata rooibos nie zawiera kofeiny!

Yerba Mate

Z tej rośliny również przygotowuje się napary. Yerba jest ostatnimi czasy bardzo popularna i stanowi świetną alternatywę dla kawy. Głównie ze względu na działanie pobudzające przez zawartość znacznej ilości kofeiny. Ponadto zawiera duże ilości składników bioaktywnych.

różne rodzaje herbat w torebkach

Herbata w czasie ciąży

Poznaliśmy podstawowe rodzaje herbat i naparów. Czas sprawdzić, jak się ma picie herbaty w czasie ciąży. Otóż najważniejszym składnikiem herbaty, jeżeli chodzi o ciążę, jest kofeina. Jak wiadomo, ta zawarta jest w większości rodzajów herbat, czy naparów, jak Yerba Mate itp. Ponadto kofeinę znaleźć można w wielu innych napojach — kawie, napojach energetycznych, a także w niektórych lekach, czy jedzeniu!

Wywnioskować zatem można, że skoro kofeina zawarta jest w tak wielu produktach, kobiety w ciąży prawdopodobnie przyjmują pewną jej dawkę każdego dnia. Należy zatem wiedzieć, że metabolizm kofeiny zaczyna się w wątrobie. Kofeina łącznie ze swoimi metabolitami może łatwo przenikać przez łożysko. Co za tym idzie, przez zmiany hormonalne w I trymestrze ciąży, czas, jaki wymagany jest na rozkład kofeiny, wydłużyć się może nawet 3-krotnie!

Równowaga, dotycząca stężenia kofeiny we krwi matki i dziecka następuje dopiero około 8-tygodnia ciąży. Wówczas z uwagi na niedojrzałość wątroby płodu, wydalenie kofeiny będzie znacznie opóźnione. Skutkiem tego będzie niekorzystne działanie na płód — nastąpić może ograniczenie przepływu krwi przez łożysko, a także transport substancji odżywczych wymaganych dla płodu, co może skutkować niedotlenieniem, a wtedy powstaje np. ryzyko poronienia.

zalewanie herbaty wodą z dzbanka

 

Dopuszczalne dawki kofeiny dla kobiet w ciąży

Przyjmuje się, że najwyższa dopuszczalna dawka dobowa dla ciężarnych to około 300 mg. Jednak wiele źródeł informuje o tym, iż dawka ta nie powinna przekraczać nawet 200 mg.

Warto zatem wiedzieć, jaka konkretna zawartość kofeiny znajduje się w danych herbatach i naparach. Poniżej kilka przykładów:

  • Klasyczna herbata ekspresowa — w 100 ml napoju znajduje się około 40 mg kofeiny.
  • Herbata liściasta — w 100 ml napoju znajduje się około 8 mg kofeiny.
  • Herbata czarna — w 100 ml napoju znajduje się około 40 mg kofeiny.
  • Herbata zielona — w 100 ml napoju znajduje się około 14 mg kofeiny.
  • Rooibos — nie zawiera kofeiny.

Ogólnie przyjmuje się również, że ogólne wartości maksymalne dotyczące nadmiernego spożycia herbaty przez człowieka (nie kobiety w ciąży) plasują się na poziomie około 1500 ml dziennie.

Czarna, biała, a może zielona herbata w ciąży – jaką wybrać?

W zasadzie istnieją jedynie dwa rodzaje herbat, po które bez obaw mogą sięgać kobiety w ciąży:

  1. Rooibos — na herbatę rooibos bez przeciwwskazań mogą decydować się ciężarne, bo ta nie ma kofeiny, czyli jest ona całkowicie bezpieczna dla płodu. Ponadto napar ten zawiera wiele przeciwutleniaczy i składników mineralnych, które mają pozytywny wpływ na organizm.
  2. Herbata ziołowa — konkretnie mięta pieprzowa. Ta, łagodzi mdłości, które często wiążą się z ciążą. Herbata taka ma też działanie uspokajające i wspomagające trawienie. Co ciekawe, spośród wielu ziołowych naparów, ten z mięty jest uznawany za najbardziej bezpieczny dla kobiet w ciąży. Więcej na temat herbat ziołowych w ciąży znajdziesz w dalszej części tekstu.

Wymienić jeszcze można wszelkie inne herbaty, które nie zawierają wysokiej ilości kofeiny.

susz rooibos przeznaczony na herbatę

 

Czy można pić herbatę zieloną?

Zielona herbata w ciąży w umiarkowanych ilościach również jest dopuszczalna. Jednak należy wiedzieć, że niektóre zawarte w niej substancje mogą utrudniać wchłanianie substancji odżywczych, jak np. kwas foliowy, a ten jest bardzo ważny, jeżeli chodzi o rozwój układu nerwowego dziecka. Ponadto możliwe jest negatywne działanie antyoksydantów — ich działanie przeciwzapalne może hamować produkcję prostaglandyn, które podczas ciąży zapobiegają np. przedwczesnemu zamknięciu przewodu tętniczego.

zielona herbata zaparzona w filiżance

 

Jakich herbat unikać

Jeżeli chodzi o to, jakich rodzajów unikać w nadmierze, będzie to czarna herbata, lub jakakolwiek inna z dużą zawartością kofeiny — np. herbata biała, gdyż, pomimo iż jest ona delikatna, jest także nieprzetworzona i przez to zawiera spore ilości kofeiny.

Picie ziołowej herbaty w ciąży

Nie od dziś wiadomo, że ziołolecznictwo jest chętnie wykorzystywane w medycynie i ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Okazuje się, że kobiety ciężarne również mogą sięgać po niektóre napary ziołowe. Poza wymienionym z mięty pieprzowej wyróżnić można jeszcze np.:

  • rumianek,
  • imbir,
  • koper włoski,
  • szałwię

i inne, np. z liści malin. Co ciekawe, napar z liści malin bardzo chętnie spożywany jest przez kobiety w ciąży. Jednak należy nie przesadzać i wiedzieć ile filiżanek herbaty z liści malin może spożyć kobieta w ciąży.

herbata ziołowa w filiżance

 

Wiele z wymienionych naparów szczególnie pomaga na problemy ze strony układu pokarmowego, łagodzi zgagę, dolegliwości związane z układem trawiennym i nie tylko.

Co za tym idzie, kobieta w ciąże może pić herbatę ziołową i jest to dla niej bezpieczne, jeżeli napary będzie spożywane w umiarkowanych ilościach. Otóż wraz ze zwiększeniem spożycia herbat ziołowych, zwiększa się również ryzyko wystąpienia możliwych skutków ubocznych dla matki i jej dziecka.

Podsumowanie

Kobieta w ciąży nie musi odmawiać sobie spożywania herbaty, jednak powinna uważać na niektóre jej rodzaje i ilości. Otóż nie można przesadzać z herbatami, gdzie zawarta jest duża ilość kofeiny. Nie trzeba sobie natomiast odmawiać herbaty rooibos, gdyż ta nie posiada w ogóle kofeiny, która mogłaby zaszkodzić dziecku!