lemoniada ze slomka
Porady

Pyszna herbata na upalne dni – jak przygotować?

Lato niesie za sobą szereg cudownych chwil. Kojarzy się z wakacjami, momentem relaksu i piękną słoneczną pogodą. Jednak dla wielu palące Słońce staje się udręką nie do wytrzymania, a jedynym rozwiązaniem jest ucieczka do zacienionego miejsca. Co można poradzić na tę niedogodność? Prócz przyjemnego cienia, warto pamiętać o nawodnieniu organizmu. Nic lepiej i szybciej nie przynosi ulgi w palącym żarze jak herbata na zimno.

Kupić nie kupić?

Być może pierwsze co nam się kojarzy z mrożoną herbatą czy inaczej zwaną, herbatą na zimno, to sklepowe półki na których widnieje wiele atrakcyjnie wyglądających butelek. Ice tea jest bardzo popularna, ale unikaj tej, którą możesz kupić w supermarkecie. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera bardzo dużo cukru. Nie tylko jest kaloryczna i niezdrowa, ale tylko chwilowo ugasi pragnienie. Cukier i substancje słodzące po chwili wywołają ponowne uczucie pragnienia, które będziemy chcieli ugasić kolejnymi butelkami napoju. Jest to idealny układ dla producentów takich produktów, ale nie dla nas.

Herbatę na zimno warto przygotować samemu. Nie tylko jest to szybkie i proste, ale możesz indywidualnie skomponować i dobrać jej wszystkie składniki. Oto kilka przydatnych przepisów na zdrowy napój, gaszący pragnienie w upalne dni.

Miętowe zatrzęsienie

Składniki:

  • 2 łyżeczki zielonej herbaty
  • kostki lodu,
  • mięta,
  • plastry limonki,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

Zieloną herbatę należy parzyć przez około 3 minuty, a następnie odstawić do wystygnięcia (by przyspieszyć ten proces, herbatę możesz włożyć do lodówki). Dodać plasterki limonki, kilka liści mięty i napój gotowy. Wskazówka: oczywiście nie musisz się ograniczać do zrobienia tylko jednego kubka herbaty. Zwiększ proporcje przepisu w zależności od pojemności dzbanka. Dotyczy to wszystkich propozycji podanych w artykule.

Owocowe szaleństwo

Składniki:

  • dowolne, ulubione owoce,
  • miód,
  • liście czarnej herbaty,
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

Podobnie jak w poprzedniej propozycji, nie ma tu żadnej filozofii. W małej filiżance parzymy herbatę, a następnie przelewamy wywar do dzbanka. Dodajemy owoce i zalewamy zimną wodą. Dla smaku dodajemy mód i opcjonalnie kilka kostek lodu. Wskazówka: parzenie herbaty, a właściwie długość parzenia także ma tu znaczenie. W zależności, od rodzaju herbat, długość ich parzenia może różnić się od siebie, dając mniej lub bardziej intensywny smak.

Wariacja kawowa, czyli zamiast Ice Tea, Cold brew

Cold brew, czyli kawa parzona na zimno. Jest to dobra alternatywa dla mrożonej herbaty. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Kawę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wystarczy dodać kostki lodu i skondensowane mleko lub śmietankowe lody i mamy pyszny chłodzący napój, który spełni także funkcję deseru.

Smak, opcje i upodobania

Pamiętaj, że to od Ciebie zależy jaką herbatę stworzysz. Czy w smaku będzie słodka, a może stanie się lekko gorzkawa i aromatyczna? Możesz w swoich „eksperymentach” wykorzystać smakowe i ziołowe herbaty, a wykorzystanie sezonowych owoców będzie strzałem w dziesiątkę. Herbata na zimno nie tylko jest świetnym towarzyszem dla ochłody, ale jest także zdrowa. W składzie herbaty znajdziemy wiele antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Co to oznacza? Że herbata chroni przed zachorowaniem na raka i ma właściwości przeciwstarzeniowe. Zrezygnuj zatem z produktu widniejącego na sklepowej półce i skomponuj własne smakowe aranżacje. Dzięki temu możemy cieszyć się niepowtarzalnym aromatem herbaty i zadbać o kondycję naszego organizmu.

Możliwość komentowania Pyszna herbata na upalne dni – jak przygotować? została wyłączona