Jak parzyć herbatę
Porady

Jak parzyć herbatę?

Na świecie jest tyle samo zwolenników herbat, co osób, które za naparem herbacianym nie przepadają. W tej drugiej grupie możemy często usłyszeć stwierdzenie, że herbata jest niedobra, bo posiada specyficzną goryczkę. Prawda jest jednak taka, że dobrze zaparzona herbata jest smaczna i nie posiada wspomnianego, nieprzyjemnego posmaku. Dowiedz się jak poprawnie zaparzać herbatę, by delektować się jej wyjątkowym aromatem i smakiem.

Na świecie występuje wiele odmian herbat, które różnią się kolorem, smakiem, aromatem, sposobem otrzymywania i hodowli oraz suszenia. Każda z nich posiada odmienne właściwości zdrowotne, które można uzyskać tylko wtedy, gdy przygotujemy napar poprawnie. Sposób parzenia herbaty trzeba zmodyfikować w zależności od rodzaju suszu. Poniżej znajdziesz skrócone informacje dotyczące wymagań danej odmiany. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat sposobu parzenia herbaty zielonej, czerwonej, czy czarnej, to zapraszamy do przeczytania innych artykułów zamieszczonych w naszym serwisie.

Prawidłowe parzenie herbaty

Herbata Biała

czas: 7-9min, temperatura: 70-80*C, ilość suszu: 1 łyżeczka na 250ml, maksymalna ilość zaparzeń: 4-5x

Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Herbata Biała aromatyzowana

czas: 7-9min, temperatura: 75-85*C, ilość suszu: 1 łyżeczka na 250ml, maksymalna ilość zaparzeń: 4-5x

Herbata Zielona

W zależności od pochodzenia, temperatura parzenia może wynosić od 60 do 90 stopni, czas od 2 do 4 minut. Ilość suszu: 1 łyżeczka na 250ml, maksymalna ilość zaparzeń: 3-4x.

Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Herbata Żółta

czas: 2-3min, temperatura: 75-80*C, ilość suszu: 1 łyżeczka na 250ml, maksymalna ilość zaparzeń: 3-4x

Herbata Czarna

czas: 4-5min, temperatura: 95*C biały wrzątek, ilość suszu: 1 łyżeczka na 250ml, maksymalna ilość zaparzeń: 1-2x

Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Herbata Czarna aromatyzowana

czas: 4-5min, temperatura: 95*C biały wrzątek, ilość suszu: 1 łyżeczka na 250ml, maksymalna ilość zaparzeń: 1-2x

Herbata Czerwona Pu-erh

czas: 3-5min, temperatura: 95*C biały wrzątek, ilość suszu: 1 łyżeczka na 250ml, maksymalna ilość zaparzeń: 3-4x

Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Jak przygotować wodę na herbatę o idealnej temperaturze?

Jedną z głównych wymagań danego gatunku herbaty jest temperatura parzenia. Jak ją uzyskać bez ciągłego sprawdzania termometrem? Wystarczy zapoznać się z poniższą regułą.

Po zagotowaniu, w ciągu 3-4 minut woda osiąga temperaturę 90°C, w 12-14 min spada do 75°C.

Co jeszcze warto wiedzieć o temperaturze parzenia herbaty?

„Ogólną zasadą jest, że powinna być tym wyższa, im większy jest stopień fermentacji, palenia, zwinięcia i dojrzałości liści. Herbatę zieloną lub lekko fermentowaną można też przyrządzić zalewając zimną wodą na kilka godzin. Tak przygotowana jest delikatniejsza i bardziej świeża w smaku.”

Sama woda, której użyjesz do parzenia, też nie jest bez znaczenia. Najlepsza będzie lekka, przefiltrowana woda, bogata w tlen. Możesz też użyć wody źródlanej. Skład wody powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Taka woda daje najlepsze warunki do tego, by zachować naturalny aromat herbacianych liści.

Jeżeli chcesz wiedzieć, w czym parzyć herbatę, to zapraszamy do przeczytania tego artykułu. Dobór odpowiednich akcesoriów do parzenia jest niezwykle istotny, ponieważ umożliwia swobodne rozwinięcie się liści, ułatwia cały proces parzenia i nie zmienia naturalnego smaku aromatu.