Herbata Rooibos i Yerba Mate
Porady

Herbata Rooibos i Yerba Mate

Określenie „herbata” przy Rooibos i Yerba Mate jest wyłącznie zwyczajowe, ponieważ obydwa rodzaje suszu nie są produkowane z liści krzewu herbacianego. Rooibos to suszone liście dwumetrowych krzewów Aspalathus linearis porastających zbocza gór Cedar(Połudiowa Afryka). Napar posiada wyjątkowe właściwości lecznicze i niespotykany smak. Yerba Mate to ostrokrzew paragwajski. Roślina od dawien dawna była traktowana jako używka odpędzająca głód i zmęczenie.

Rooibos w dokładnym przetłumaczeniu oznacza „czerwony krzew”. Roślina osiąga wysokość nawet do 2,5 metra i rośnie w specyficznym klimacie o gorącym lecie, deszczowej zimie, z piaszczystymi glebami i ubogą stepową roślinnością. W uprawie rośliny nie stosuje się żadnych środków owadobójczych i sztucznych nawozów, dzięki czemu otrzymujemy wyjątkowo naturalny i czysty napar.

Yerba mate powstaje z liści niewielkiego drzewa rosnącego w lesie deszczowym. Aktywną substancją yerba mate jest mateina, która stanowi odmianę kofeiny. Warto wiedzieć, że regularnie pita opóźnia proces zbierania się kwasu mlekowego, który występuje po treningach.

Proces produkcji rooibos i yerba mate

Obydwa susze są produkowane w dość podobny sposób. Liście Rooibosa tnie się na 1-2 milimetrowe kawałeczki i poddaje delikatnej fermentacji, a liście ostrokrzewu suszy się, a następnie kruszy na niewielkie kawałki. Yerba Mate nie przechodzi procesu fermentacji.

Smak i parzenie rooibosa:

Rooibos smakuje dość słodko, lekko miodowo, a napar posiada barwę koloru słomkowego. Nie wyczujemy w niej goryczki. Sposób parzenia jest bardzo prosty. Najlepszy czas to od 8-10 minut. Warto zalewać go wrzątkiem.

Smak i parzenie yerba mate:

Ma specyficzny smak, za który jedni ją uwielbiają, inni natomiast przeciwnie. Posiada wyraźny aromat trawy. W tym przypadku należy użyć chłodniejszej wody (80 stopni Celsjusza) i skrócić czas parzenia do maksymalnie 5 minut. W ten sposób uzyskujemy lekko cierpkowy, tytoniowy i bardzo energetyczny smak i aromat.

To warto wiedzieć!

„Każdą porcję herbaty można zalewać wielokrotnie, chociaż nie powinno się tego robić, ponieważ uwalniają się wtedy substancje zwiększające ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka(głównie krtani, przełyku i jamy ustnej).”

Rooibos właściwości:

  • Łagodzi dolegliwości żołądkowe
  • Nie zawiera on ani kofeiny, ani garbnika, więc może być podawany dzieciom
  • Leczy bezsenność
  • Pomaga organizmowi zwalczać wirusy dzięki dużej zawartości witaminy C
  • Zawiera wiele substancji mineralnych i mikroelementów takich jak żelazo, cynk, miedź, mangan, wapń, potas, fluor, magnez, sód
  • Ma niska zawartość kalorii
  • Zalecany kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość żelaza
  • Działa przeciwwymiotnie
  • Stymuluje układ odpornościowy
  • Spowalnia proces starzenia
  • Przeciwdziała niektórym odmianom raka
  • Zużyty susz można stosować jako okład na rany
  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Wykazuje wyraźne działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe
  • Zawiera dużo przeciwutleniaczy
  • Wspomaga leczenie trądziku i egzemy
  • Wspomaga leczenie poparzeń słonecznych
  • Leczy zaburzenia snu i wspomaga zasypianie

Yerba mate właściwości:

  • Silnie pobudza, zawiera dużo kofeiny
  • Przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczów
  • Syci
  • Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów
  • Udrażnia żyły
  • Poprawia koncentrację
  • Podnosi ciśnienie
  • Podnosi odporność organizmu
  • Czyści krew i usuwa z niej substancje toksyczne
  • Wzmaga siły
  • Zwalcza bezsenność
  • Posiada właściwości przeczyszczające i moczopędne
  • Działa napotnie i przeciwgorączkowo
  • Pobudza długotrwale! (inaczej niż kawa)
  • Skutecznie wspomaga odchudzanie

Yerba mate zawiera witaminy i minerały: A, C, E, B-1, B-2 (czyli ryboflawinę) i B-complex; karoten, kwas pantotenowy, biotynę, czyli witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, mangan, krzem, fosforyty, siarkę, cynk, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozyt.

Dla kogo Rooibos?

Rooibos powinien zagościć w codziennej diecie kobiet w ciąży i matek karmiących, osób z problemami skórnymi i chorobami przewodu pokarmowego, dbających o zęby, narzekających na okresowy spadek nastroju, u sób z astmą i alergią oraz chcących zwiększyć swoją odporność lub walczących z nadciśnieniem i miażdżycą.