Zdrowa herbata
Porady

Zdrowa herbata

Herbata to nie tylko pyszny i rozgrzewający napój, ale przede wszystkim leczniczy. W sklepach możemy znaleźć wiele odmian, które zaliczamy stricte do grupy herbat zdrowotnych. Jedne z nich wspomagają funkcje organizmu, a inne dodatkowo wykazują właściwości lecznicze. Pijąc napar, możemy poprawić stan własnego zdrowia w sposób naturalny i bezpieczny.

Już wiele lat temu ludzie wykorzystywali lecznicze właściwości herbat. Każdy gatunek i każda mieszanka różnią się między sobą pod tym względem. Aby efekt leczniczy był zadowalający trzeba zwrócić uwagę na dwie kwestie. Przede wszystkim należy kupić dobry susz oraz przestrzegać zasad parzenia konkretnej odmiany.

Herbaty zaliczane do zdrowotnych

Do herbat zdrowotnych zaliczamy wiele odmian suszu, różne mieszanki i napary ziołowe. W sklepach możemy znaleźć gotowe produkty np. na odchudzanie, poprawę pracy układu trawienia, oczyszczenie organizmu, odporność. Takie mieszanki składają się w dużej mierze z ziół, a bazę stanowią liście drzewa herbacianego, czyli tradycyjna herbata (czarna, zielona, czerwona). W aptekach, sklepach ze zdrową z żywnością oraz w sklepach typowo zielarskich możemy kupić również napary ziołowe z jednego zioła (np. czystek). Zwyczajowo określa się je mianem herbaty, chociaż w ich składzie nie znajdziemy nawet jednego listka z drzewa herbacianego.

Przeciwwskazania do picia herbaty

W przypadku większości herbat nie powinniśmy pić więcej niż 5 filiżanek dziennie. Szczególnie jeżeli chodzi o herbaty silnie moczopędne, które spożywane w nadmiarze mogą odwodnić organizm. Napar z suszu powoduje również podrażnienie błony śluzowej, co na pewno pogorszy przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia. W herbacie znajdziemy sporą dawkę garbników, które wprowadzone do organizmu w nadmiarze niszczą witaminę B1. Może to spowodować pogorszenie nastroju, nudności, jadłowstręt, apatię i zmęczenie. Dodatkowo picie naparu w bardzo dużych ilościach zaburza absorpcję wapnia i żelaza, dlatego należy ograniczyć jej spożycie w trakcie anemii.

Każde lekarstwo, tak i herbatę należy przyjmować z umiarem. Warto zwrócić uwagę na napary z ziół, które mogą wykazywać właściwości światłouczulające, a niektórych z nich nie można spożywać podczas przyjmowania leków z retinoidami (większość leków na trądzik). Takie napary zwane herbatami należy traktować jak leki i przed spożyciem zapoznać się z informacjami na opakowaniu.

W przypadku tradycyjnych herbat warto też pamiętać o tym, że czasem należy dostosować porę spożycia naparu do właściwości suszu. Pamiętajmy, że pierwszy napar z zielonej herbaty zaparzony poprawnie dobrze pobudzi nasz organizm, więc należy go unikać przed snem. To samo dotyczy innych herbat krótko parzonych – znajdziemy w nich teinę, czyli odpowiednik kofeiny. Pijąc napar z samego rana, zwróćmy uwagę na to, by nie przyjmować go na pusty żołądek. Niektóre herbaty źle wpływają na jego kondycję. Dotyczy to głównie silnych naparów.

Lecznicze właściwości herbaty

  • Rozgrzewa ciało
  • Pobudza lub relaksuje
  • Zmniejsza ryzyko udaru
  • Dostarcza wielu witamin i mikroelementów
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego
  • Usuwa toksyny
  • Działa moczopędnie
  • Przeciwdziała chorobom układu krążenia
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Zmniejsza ryzyko i hamuje rozwój nowotworu
  • Regeneruje organizm
  • Wpływa na ochronę zębów i dziąseł
  • Pomaga w odchudzaniu